НОВИНИ

Байдън към "Ислямска държава": Не сме приключили с вас

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:45, 01.09.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Съединените щати нарече "изключителен успех" мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от Афганистан. "Вашингтон е решен да изтегли останалите там между 100 и 200 американци", заяви Джо Байдън.

Американският президент разкритикува прогоненото афганистанско правителство заради неспособността му да се противопостави на бързото напредване на талибаните. Освен това обвини предшественика си Доналд Тръмп за сделката, след която миналата година бяха освободени 5000 затворници, включително някои от висшите военни командири на талибаните. Държавният глава на САЩ отправи послание и към афганистанския клон на "Ислямска държава":

"Не сме приключили с вас."

Лондон преговаря с талибаните за осигуряване на безопасен коридор за британските граждани и работилите за Великобритания афганистанци, които искат да напуснат Афганистан. Разговорите се водят в Катар, уточни правителствен говорител.

Джо Байдън изнесе тържествена реч в Белия дом, ден след като беше сложен край на 20-годишното военно присъствие в Афганистан. Той защити решението си да изтегли американските войски от ислямската държава, определяйки го като най-доброто решение за Америка. Президентът изтъкна успешното евакуиране на повече от 120 хиляди души.

"Никоя страна никога не е правила нещо подобно в историята. Единствено Съединените щати имат капацитета и способността да го направят и ние го сторихме. Изключителният успех на тази мисия се дължи на невероятния талант, смелост и безкористен кураж на американската армия, на нашите дипломати и професионалисти в сферата на разузнаването", каза Байдън.

На свой ред талибаните дадоха пресконференция, излъчвана по Афганистанската национална телевизия. Те заявиха, че новото правителство ще се стреми към равнопоставени и приятелски отношения с други държави и ще спазва поетите ангажименти.

Талибаните обещават ново правителство на Афганистан до дни

Според говорителя на движението Забихула Муждахид след постигането на политическа независимост Афганистан се нуждае и от икономическа. По думите му някои страни вече са проявили интерес да инвестират, а талибаните обещават да създадат сигурна среда за чуждите инвестиции.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданов: Нямаме какво ново да кажем. Нинова: Дано в следващия парламент да има повече разум
Йорданов: Нямаме какво ново да кажем. Нинова: Дано в следващия парламент да има повече разум
НС отхвърли съкратените срокове по актуализацията на бюджета
НС отхвърли съкратените срокове по актуализацията на бюджета