НОВИНИ

Предстои строеж на нов мост в Симитли

bnt avatar logo
от БНТ
10:26, 01.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

От днес се затваря за движение железният мост, който е основна връзка между центъра на Симитли и най-големия квартал на града "Ораново". Съоръжението ще бъде демонтирано, а на негово място предстои да се изгради нов по-модерен и функционален мост.

Мостът, който е построен преди 80 години, е силно корозирал. Демонтирането му е наложително, тъй като вече е опасен както за превозните средства, така и за пешеходците, категорични са от общината в Симитли.

"Мостът е направен през 1939 година, има около 2000 г. година писмо, получено от фирмата изпълнител, с което се казва, че е изтекъл срокът му на годност и оттук нататък фирмата изпълнител не отговаря, ако се случи някоя беда. В същото време вие сами виждате, че мостът е прекалено много амортизиран, страшно много използван, може би за 5 минути откакто сме тук, минаха поне 100 коли", казва кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Според хората от квартал "Ораново" затварянето на моста ще им причини доста неудобства, най-вече защото ще се удължи пътят до центъра на Симитли.

До 3 месеца на мястото на стария железен мост трябва да бъде изграден нов. До тогава от общината ще подсигурят транспорт за хората от квартал "Ораново" до Симитли.

"Организацията ще бъде с извозване с автобуси и микробуси. Според натовареността, най-вероятно през един час ще започнем първоначално да извозваме хората, но ако се наложи, може да се извозват и на половин час, а пък и на 15 минути, в зависимост от натовареността", заяви кметът на община Симитли.

Строежът на новия мост ще струва около 2 милиона лева, като съоръжението ще има две платна за автомобилите и специални пасарелки за пешеходците.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте пряко по БНТ 3: Франция - Босна и Херцеговина, квалификация за Мондиал 2022
Гледайте пряко по БНТ 3: Франция - Босна и Херцеговина, квалификация за Мондиал 2022
Депутатите викат Стефан Янев на изслушване заради мигрантския натиск
Депутатите викат Стефан Янев на изслушване заради мигрантския натиск