НОВИНИ

Пътят на Украйна към членство в Алианса е необратим

Това записаха в заключителната си декларация лидерите на страните от НАТО на срещата на върха във Вашингтон

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:04, 11.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Пътят на Украйна към членство в Алианса е необратим. Това записаха в заключителната си декларация лидерите на страните от НАТО на срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците отправиха предупреждения към Китай заради подкрепата, която Пекин оказва на Москва във войната с Украйна. Те потвърдиха пакета от помощ за Украйна и поеха ангажимент за предоставянето на системи за противовъздушна отбрана.

"Китай предоставя оборудване с двойна употреба, микроелектроника, много други инструменти, които позволяват на Русия да строи ракети, да строи бомби, да строи самолети, да строи оръжия, които използват, за да атакуват Украйна. И фактът, че това сега е ясно заявено, съгласувано от всички съюзници в НАТО, е важно послание към Китай и тогава, разбира се, ние също така заявяваме, че не може да продължава така", заяви Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Най-малко 40 милиарда евро ще получи Украйна през следващата година, каза генералният секретар на Пакта - Йенс Столтенберт. Целта е тази помощ да продължи и по-нататък, но засега няма решение за многогодишен финансов ангажимент към Киев.

"На нашата среща ние също така решихме да предприемем по-нататъшни стъпки, за да доближим Украйна още повече до НАТО. Тъй като Украйна продължава своите жизненоважни реформи, ние ще продължим да ги подкрепяме по необратимия път към членство в НАТО. Работата, която вършим заедно сега, ще гарантира, че когато настъпи подходящият момент, Украйна може да се присъедини без забавяне. Не е въпросът дали, а кога."

Средствата, с които държавите участват, ще бъдат определяни въз основа на БВП. Унгария не участва в пакета, защото отказва да предоставя помощ на Украйна.

Лидерите взеха решение - НАТО да поеме координацията на военната помощ за Киев. Днес е последният ден от срещата, в който ще има заседание на комитета НАТО - Русия. В него ще участва и украинският президент Володимир Зеленски. Това беше последната среща на върха на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Следващата година срещата ще бъде в Хага - родния град на новия генерален секретар Марк Рюте.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 29 години от клането в Сребреница
Навършват се 29 години от клането в Сребреница
Безконтролното разпространение на райски газ влиза в парламента
Безконтролното разпространение на райски газ влиза в парламента