НОВИНИ

Засилване на военната помощ за Украйна, обявиха лидерите на срещата на върха на НАТО

Зеленски заяви, че са постигнати осезаеми резултати

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:09, 10.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Втори ден на ключовата срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която държавите от Алианса обявиха засилване на военната помощ за Украйна. Лидерите ще обсъждат и бъдещето на организацията и отбранителните способности на съюзниците на фона на престоящите през ноември избори в САЩ, които могат да върнат Доналд Тръмп в Белия дом.

България е представена на срещата от служебния премиер Димитър Главчев, който гарантира, че страната ни остава надежден и предвидим партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт.

Украинският президент Володимир Зеленски, който също е във Вашингтон, заяви, че са постигнати осезаеми резултати в първия ден от срещата на върха. Зеленски е доволен от обявените от американския президент Джо Байдън допълнителни доставки на пет системи "Пейтриът".

"САЩ, Германия, Нидерландия, Румъния и Италия ще осигурят за Украйна оборудване за 5 допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана, а през следващите месеци САЩ и нашите партньори ще предоставят на Украйна десетки допълнителни тактически системи", заяви американският президент Джо Байдън.

"Можем значително да ограничим руските действия в Южна Украйна и да отблъснем окупатора, ако американците ни помогнат с необходимите оръжия с голям обсег. Решението Украйна да получи 5 допълнителни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и да се даде приоритет на страната ни и за други отбранителни системи - украинският народ е признателен за това, благодаря ви много", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Външният министър на САЩ Антъни Блинкен заяви по-късно, че изтребителите F-16, които Дания и Нидерландия обещаха на Украйна, вече са на път. Това лято те вече ще летят във въздушното пространство на страната.

Системите "Пейтриът" и изтребителите F-16 са част от значителен пакет от помощ за Украйна. Помощта ще помогне на страната да се справи с руската агресия и ще я подготви за членството ѝ в НАТО.

Покана за членство към Украйна обаче не се очаква. Киев ще получи потвърждение, че пътят на страната към Алианса е необратим.

В рамките на срещата служебният премиер Главчев разговаря с американския президент Джо Байдън, който е отчел ролята на България на източния фланг на Алианса.

Главчев е говорил и с премиера на Северна Македония Кристиян Мицковски. Двамата са се разбрали да смекчат тона и да не нагнетяват допълнително напрежение.

"На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението в говоренето поне, тъй като обикновено между народите на две особено съседски страни няма напрежение и политиците, ако не помагат да се развиват по-добре, поне не трябва да пречат", каза още Димитър Главчев, служебен премиер и външен министър.

След работните срещи лидерите на страните от Алианса са поканени на вечеря в Белгия дом от американския президент Джо Байдън и съпругата му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Една топка - 1000 истории" - мотото на Музея на германския футбол (ВИДЕО)
"Една топка - 1000 истории" - мотото на Музея на германския футбол (ВИДЕО)
Паметникът на "Бузлуджа" в топ 5 на най-красивите изоставени сгради в света
Паметникът на "Бузлуджа" в топ 5 на най-красивите изоставени сгради в света