НОВИНИ

Задълбочава се кризата с недостига на медицински сестри

Близо 24 000 медицински сестри у нас са на средна възраст 53 години

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:01, 10.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Задълбочава се кризата с недостига на медицински сестри. Близо 24 000 медицински сестри у нас са на средна възраст 53 години.

Над 4200 акушерки са на средна възраст 49 години. Броят им е критично нисък. В Европейския съюз се падат средно по 710 медицински сестри на 100 000 души, докато в България са почти двойно по-малко - 370 на 100 000.

Вече 32 години от живота си Валентина Джавалекова трупа опит като медицинска сестра у нас и в чужбина. През повечето време паралелно е работила на две места. Казва, че с всяка изминала година става все по-трудно. Причините: Ниски заплати, огромен стрес и липса на кадри, заради което се налагат и по-чести дежурства.

"Общувам и до момента с колежки, които са в чужбина и желаят да се върнат тук, но за това, което им предлага нашата държава, няма смисъл. Навремето да кажеш, че си сестра, да кажеш, че си лекар, човек като го казва, го казва с някакво чувство на гордост, докато сега цялата тази система настройва пациентите срещу нас", заяви Валентина Джавалекова, старша медицинска сестра във ФСМП – Сандански.

В една от най-големите болници у нас - "Света Анна" в столицата, основната работна заплата от този месец вече е увеличена от 1500 на 2000 лева. Свободните позиции за специалисти по здравни грижи са около 200, а работещите в момента там са свръхнатоварени и преуморени.

"Студентите, които се обучават в момента, са недостатъчно, за да запълнят дефицита. Много повече сестри напускат системата, отколкото тръгват да се учат", допълни д-р Ивелина Георгиева, заместник-директор на УМБАЛ "Света Анна" в София.

"Работата е тази отпреди 15 години, дори и повече, но работим с по-малко специалисти", коментира Марияна Колева, главна медицинска сестра в УМБАЛ "Света Анна", София.

"Без медицински сестри и акушерки не може да има качествени здравни грижи и всъщност медицинските екипи не могат да работят", каза още Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ.

Към момента има недостиг на повече от 30 000 медицински сестри и 3000 акушерки. Няма болница, в която да има достатъчно медицински специалисти.

По темата работиха: Цанка Николова и Али Мисанков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U20 откри с победа втория етап на еврошампионата по баскетбол за девойки в София
България U20 откри с победа втория етап на еврошампионата по баскетбол за девойки в София
ЦСКА представя отбора си за сезон 2024/25 от Първа лига на 14 юли на контрола срещу отбор от Косово
ЦСКА представя отбора си за сезон 2024/25 от Първа лига на 14 юли на контрола срещу отбор от Косово