НОВИНИ

ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи скоро

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 28.04.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Стратегическият за страната ни енергиен обект ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи скоро. Това стана ясно при инспекцията на ресорния министър Росен Христов.

Той поясни, че щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време. На този етап не е ясно от къде точно ще бъдат осигурени необходимите средства.

Тъй като е стратегически обект за националната сигурност от пускането ѝ в експлоатация през 1995 г. до днес в централната не са допускани журналисти.

ПАВЕЦ "Чаира" е един от най-важните обекти в българската енергетика. Той обаче все още не работи. Цялостният му ремонт ще струва 200 млн. лева, съобщи министърът на енергетиката.

От възникване на аварията в ПАВЕЦ "Чаира" през 2022 година до момента са направени три независими анализа от различни институции и държави, като в момента се осъществява четвърти.

Всички те целят да установят причината за инцидента в хидроагрегат четири, както и защо състоянието на останалите три агрегата е толкова тежко. Очаква се на място да дойдат и специалисти от японската компания производител на съоръженията.

"Вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат, който да дадат живот в порядъка на няколко години и възможност за въвеждане в експлоатация", заяви енергийният министър Росен Христов.

Няма данни за саботаж на съоръжението, каквито съмнения съществуваха преди година, увериха от Националната електрическа компания, която е собственик на ПАВЕЦ "Чаира".

ПАВЕЦ-ът е пуснат в експлоатация през 90-те години на миналия век, като подпомагаща мощност за АЕЦ "Козлодуй".

"Анализите имат различни нюанси, но като цяло водят в насока, че се касае в значителна умора на метала, от който са изградени спиралните камери на хидроагрегатите", допълни Мартин Георгиев, изпълнителен директор на Националната електрическа компания.

От министерството на енергетиката са ревизирали прогнозата си за цена на ремонта - вместо очакваните 2 млрд. лева, той ще струва 200 млн., обясни енергийният министър Росен Христов.

Дори и това финансиране обаче не е ясно откъде ще дойде. От министерството ще опитат да осигурят пари включително и от Плана за възстановяване и устойчивост.

"В момента се опитваме да го предоговорим така че средствата, които са за съхранение на енергия да бъдат технологонеутрални, включително да могат да се използват за подобни проекти, а не само за батерии, тъй като батериите са една от многото системи за съхранение на енергия, далеч не най-екологичните и под въпрос колко са ефективни", каза още Росен Христов.

Междувременно преди няколко месеца НЕК обяви инвестиционна програма за разширяване на един от язовирите по каскадата на ПАВЕЦ "Чаира".

Репортер: Ангел Узунов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас даде сет, но все пак стигна до мач с Григор в третия кръг в Мадрид
Алкарас даде сет, но все пак стигна до мач с Григор в третия кръг в Мадрид
Радев в Делфи: България е център на енергийната политика на Балканите и Югоизточна Европа
Радев в Делфи: България е център на енергийната политика на Балканите и Югоизточна Европа