НОВИНИ

Барикадиралият се в "Люлин" с присъди за закана за убийство и хулиганство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 28.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Барикадиралият се в "Люлин" Петър Колев, който беше задържан снощи, е бил издирван за излежаване на две присъди още от 2020 година.

На Колев са повдигнати нови три обвинения и той вече е отведен в Софийския затвор, за да излежава вече влезлите в сила присъди.

Укривал се е със съдействието на своите майка и племенник. Майката на Петър Колев е наемала апартаментите, в които мъжът е живял през тези три години.

Неговата присъда е влязла в сила на 14 април 2020 година. А автомобилите, които мъжът е използвал, за да се придвижва, са били регистрирани на името на неговия племенник.

Всеки обаче прави грешки. Така и Колев първо не спира на сигнал за полицейска проверка, а след това прави катастрофа. Така и криминалистите влизат в дирите му.

Петър Колев е осъден за заплаха за убийство и хулиганство още на 14 април 2020 година. Има и предишна условна присъда за държане на кокаин, която също трябва да излежи, тъй като второто престъпление Колев бил извършил в изпитателния срок на първата присъда.

"Тъй като той не е намерен на известните адреси на 3 юни 2020 г. той е обявен за общодържавно издирване. На 16 февруари 2021 година е издадена Европейска заповед за арест. Това означава директно, че той се качва за издирване и по канал на Интерпол", заяви Невена Зартова, районен прокурор на София.

По това време Петър Колев живее под наем на различни адреси в столицата.

"Характерното е, че жилищата са наемани от майка му и респективно и плащанията по наемните договорености са извършвани от нея, което е причината той толкова време да не бъде открит и да се укрива от властите", допълни Калоян Милтенов, директор на СДВР.

На 23 април обаче Колев прави първа стъпка накриво. Излизайки от тунела към "Люлин" прави завой в нарушение и екип на "Пътна полиция" опитва да го спре.

"Увеличава скоростта, вследствие на което нашите служители не успяват да го спрат и автомобилът се оттегля в неизвестна посока", добави Калоян Милтенов.

Около 30 минути по-късно е подаден сигнал, че същият автомобил, който по-рано не е спрял, е направил катастрофа в столичния квартал "Борово".

"Ударил е таксиметров автомобил, в който в този момент се е опитвал да се качи пешеходец. Вследствие на това ПТП е нанесена телесна повреда на този пешеходец, като в момента той се намира в болница и има сериозна опасност да му бъде ампутиран кракът", коментира Невена Зартова, районен прокурор на София.

Колата се оказва регистрирана на племенника на Петър Колев. Полицията успява да издири младия мъж и да го задържи. Именно той дава показания, че автомобилът е управляван от неговия вуйчо. Така криминалистите вчера следобед успяват да влязат в дирите на издирвания.

"Постъпи оперативна информация, че лицето е въоръжено и опасно при задържане, което от своя страна наложи използване на Специализиран отряд за борба с тероризма", заяви Калоян Милтенов, директор на СДВР.

Пристигайки пред апартамента, в който живее Петър Колев в столичния квартал "Люлин 6", мъжът се барикадира.

"Отказваше да изпълни полицейските разпореждания. Беше въоръжен с оръжие в ръка, така че това е признак, че същият е агресивен", поясни Калоян Милтенов.

След два часа преговори с криминални психолози Колев решава да се предаде. У него е открито и оръжие.

"Два пистолета ГЛОГ, като единият е незаконно регистриран, а другият не е регистриран на негово име", каза още Невена Зартова, районен прокурор на София.

На Колев са повдигнати три обвинения - за причиняване на катастрофа с пострадал, за възпрепятстване на полицейска проверка и за незаконно притежание на оръжие.

По първите две присъди той трябва да излежи 3 години и половина. Каква присъда ще получи по новите обвинения - предстои да се разбере.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият състав на клуб Илиана триумфира на държавното отборно първенство
Първият състав на клуб Илиана триумфира на държавното отборно първенство
Евродепутати от България и Румъния смятат, че двете държави трябва заедно да се присъединят към Шенген
Евродепутати от България и Румъния смятат, че двете държави трябва заедно да се присъединят към Шенген