НОВИНИ

Пекин отговори с контрамерки на ЕС, Илхан Кючюк е сред санкционираните

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:20, 22.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз наложи днес санкции на 11 физически и юридически лица от различни държави за сериозни нарушения на правата на човека. Сред санкционираните има четирима китайски представители, участващи в управлението на лагери за задържане на уйгури. В отговор Пекин наложи ответни санкции на европейски представители, сред които е и българският евродепутат Илхан Кючюк.

Последните санкции, които ЕС е наложил на Китай, са били през 1989 година заради смазването на протестите на площад Тянанмън. Днешните ограничения срещу китайски представители са заради сериозни нарушения на човешките права на уйгурите - малцинство, което е подложено на изтезания, включително в концентрационни лагери.

ЕС налага санкции на лица от Китай и Русия заради нарушаване на човешките права

"Пакетът от мерки включва четири физически и едно юридическо лице от Китай, които са играли активна роля в създаването и внедряването на китайската политика в Синдзян. По време на срещата разбрахме, че Китай е отговорил на тези санкции. Вместо да смени политиката си и да отговори на нашите легитимни притеснения, Китай си затваря очите. Китайските ответни мерки са неприемливи за нас", заяви върховният представител по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел.

Сред санкционираните от Китай европейски представители има евродепутати, в това число и българският евродепутат от "Обнови Европа" Илхан Кюлюк. В черния списък на Пекин влизат още политици от Нидерландия, Белгия и Литва, както и учени.

Министрите на външните работи обсъдиха днес и отношенията с Турция. Според Брюксел през последните месеци се наблюдават позитивни стъпки от страна на Анкара за възстановяване на диалога с Брюксел. Проблемна за Европа обаче остава вътрешната ситуация в Турция. ЕС призова Ердоган да се върне към Истанбулското споразумение, което страната напусна в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат постоянен арест за мъжа, който вдигна на крак полицията в Казанлък
Искат постоянен арест за мъжа, който вдигна на крак полицията в Казанлък
Експертиза доказва какви са парите от печатницата в софийски ВУЗ (Обзор)
Експертиза доказва какви са парите от печатницата в софийски ВУЗ (Обзор)