НОВИНИ

Петър Петров, "Възраждане": Нашият законопроект гарантира независимостта на националното следствие

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 19.05.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Поискахме оставката на управителя на БНБ, защото считаме, че се извършва процедура по приемането на еврото в България, за което страната не е готова и ще има пагубни последици за българското общество и икономика, а управителят на БНБ не прави нищо, за да попречи на тази процедура. Това каза в "Още от деня" Петър Петров - заместник-председател на ПГ на "Възраждане" и член на Правната комисия в Народното събрание.

"При положение, че има събрана подписка за национален референдум, който ще се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори в средата на септември или най-късно заедно с местните избори на 29 октомври, би следвало до тогава управителят на БНБ за защитава българския интерес, а не да очаква България да влезе в еврозоната, където БНБ да може да тегли кредити с ниска лихва от европейските финансови институции", обясни той.

Петров уточни, че цялата парламентарна група на "Възраждане" е подкрепила в пленарна зала проекта за механизъм за разследване на главния прокурор в Закона за съдебната власт, защото е проект на "Възраждане".

"А гласувахме "въздържал се" срещу предложения механизъм за разследване на главния прокурор в Назакателно-процесуалния кодекс, който е проект на Министерския съвет, защото считаме, че тяхното алтернативно решение е противоконституционно. Нашият проект за механизъм за разследване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища, който урежда това да се извършва от директора на НСлС, след като следствието бъде отделено с нашия законопроект от прокуратурата и стане наистина независима институция, би следвало да извършва подобни разследвания. Това е причината ние да се въздържим от подкрепа на законопроекта на Министерски съвет, но да подкрепим закотопроекта на "Възраждане", подчерта депутатът.

Според него в законопроекта на "Възраждане" са предвидени промени, които да гарантират независимостта на националното следствие:

"Образно казано, изваждаме следствието от йерархичната зависимост на прокуратурата и го правим независимо, тоест възстановяваме този независим статут на следствието, който то имаше до последните конституционни промени през 2006 година и промените в Закона за съдебната власт през 2009 година. Ако беше приет нашият законопроект, нещо, което не се случи днес, ние щяхме да имаме един безпристрастен и обективен подход при разследването на престъпления, извършени както от главния прокурор, така и от председателите на върховните съдилища."

Какви теми още коментира Петър Петров вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На какъв език говорят ледниците и какво могат да ни кажат?
На какъв език говорят ледниците и какво могат да ни кажат?
Александър Тунчев: Липсваше ни последният пас, затова нямахме положения
Александър Тунчев: Липсваше ни последният пас, затова нямахме положения