НОВИНИ

Петър Стоянов връчи награди за човешка доброта в помощ на украинския народ

Айше Сали
от Айше Сали
19:06, 14.10.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Слушай новината

Президентът Петър Стоянов връчи награди за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ на церемония в Нов български университет. Сред учредителите ѝ са писатели, учени и журналисти.

Наградата беше присъдена в 4 категории - за предприемач, неправителствена организация, неформална група от съмишленици, както и за отделни граждани.

Доброволците може би са малко и много често едни и същи. В случая всичко онова, което правят в подкрепа на украинците, обединява солидарността на хората в България.

След като номинираните и отличените за проява на доблест и доброта получиха грамоти и статуетки, президентът Петър Стоянов лично поздрави всеки един от тях.

"Това нито беше по сценарий, нито беше продиктувано от ловък пиар. Това беше моята чисто човешка реакция, защото тези хора го заслужават. Аз си признавам - зная усилията, през които някои от тях преминаха и да бъда честен - аз през живота си не съм присъствал на политическо събрание, което да роди толкова много емоция, колкото роди това събрание", заяви Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 година).

Зад всеки събран лев, зад всяка изпратена помощ, зад всеки намерен дом и зад всеки превозен до него стоят стотици, застанали зад първите, които призовават за подкрепа към бягащите от войната.

Затова наградените посветиха признанието на своите съмишленици. Сред тях бяха Манол Пейков, Тихомира Методиева, центърът "Прегръдки за България".

"Не е истина, че българинът е апатичен. Българинът просто е малко е недоверчив. И когато много хора ми казаха - направи си фондация, аз интуитивно разбрах, че ми вярват, защото излизам с лицето си и им отчитам всичко, но като личност го правя", допълни Манол Пейков.

Сдружението на украинските организации у нас "Мати Украйна" получи голямата награда.

"Ние заедно сме изнесли в Украйна хуманитарна помощ в размер на 54 тона. През нашите сметки минаха повече от 1,5 млн. лв. Не съм ги събрала аз и не съм ги дала аз от моя джоб", каза още Олена Коцева от сдружението на украинските организации у нас "Мати Украйна".

Певицата Силви Вартан също изпрати послание на церемонията чрез песните в най-новия си диск. Средствата от продажбите му ще бъдат дарени на децата в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата с горивата засегна и автошколите във Франция
Кризата с горивата засегна и автошколите във Франция
Олимпийската шампионка Ивет Горанова с тренировъчен семинар в Сливен
Олимпийската шампионка Ивет Горанова с тренировъчен семинар в Сливен