НОВИНИ

Индийски духовни премиери в София

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 14.10.2022
Чете се за: 03:57 мин.
Култура
Слушай новината

Колкото и да е невероятно, в един час на сто метра разстояние в аулата на Софийския университет и галерията на "Оборище" 5 най-популярната индийска изпълнителка на най-популярния индийския класически танц Ниведита Бадве и уникалният нюйоркски цикъл картини на радетеля за световен мир Шри Чинмой ни потопиха в духовната фиета на Изтока. И то в десетина дни, в които не само в София, ежечасно вървят Дните на японската култура и честванията у нас на 75-тата годишнина от обявяването на независимостта на Индия.

Спектакълът на Ниведита Джи в аулата на нашата Алма Матер е почитта на Клуб приятели на Индия у нас и Индиология в Софийския университет към мястото, ролята и посланието на независима Индия днес - тази Земя на живата вечност.

Казват, че за да изпълняваш класически индийски танц трябва не само да се обучаваш от дете, а да си роден на индийска земя, но вие твърдите, че българските са страхони?

"Танците и в България са в кръвта ви. Хората се стремят повече към съвременното, но според мен е добре да не забравяме корените си, там откъдето идваме", каза Ниведита Бадве.

Какво е България за вас?

"Тя е в сърцето ми, затова идвам всяка година. И за мен е удоволствои да ме каните", каза Бадве.

"Не съм започнала от дете, но с правилния учител и мотивация може всичко", каза Виктория Маринчева от школа “Дипавали”.

Със спектакъла си Ниведита Джи ни пренася своя дар за независимостта, а ние Клуб приятели на Индия и Индология в Софийския университет нашия дар за празника. И у нас вече не само Аюрведа и Йога центровете раснат като гъби след дъжд, но имаме все повече силни школи за древните индийски класически танци. А индо-българската близост във времето винаги е била безспорна с училището на Георги Сава Раковски в центъра на Дeлхи и училището на Индира Ганди в София.

А за първи път е в София и тръгва към Пловдив, Бургас и Варна “Нюйоркският цикълна” на Шри Чинмой - голям приятел на България, поет, музикант, художник, спортист, "ученик на мира", както той сам себе си нарича. Известен с неговите птички-души, които сътворява почти във всичките си картини.

Шри Чинмой запали преди 35 години в Ню Йорк Факела на мира и създава неповторимия до днес по мащабите си - Световен пробег на мира. И неговото движение “Пробег на мира” у нас само преди дни в Седмица на мира посади десетки Дървета на мира, едно от които е до входа на Българската национална телевизия. А легендарният Христо Стоичков бе удостоен не само с титлата Почетен факлоносец за мира, но и като посланик на цяла Европа в световното движение.

А в момента в Ларгото в центъра на София и днес започват демонстрации на икебана, чайна церемония, ревюта на кимона и български носии в Дните на Японската култура.

Репортер: Даниела Кънева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоактивисти заляха със супа "Слънчогледите" на Ван Гог
Екоактивисти заляха със супа "Слънчогледите" на Ван Гог
МВР установи 26 пияни и 20 дрогирани шофьори за деня
МВР установи 26 пияни и 20 дрогирани шофьори за деня