НОВИНИ

"Пфайзер" ще произведе 2,5 млрд. дози от ваксината до края на годината

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:11, 31.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

На седмична база случаите на коронавирус в световен мащаб са се увеличили с 14%, а смъртността е нараснала с 5 на сто. Данните са на Световната здравна организация.

От днес в Испания маските са задължителни за всички лица над 6 години, на открито и на закрито. Очаква се Франция да обяви нови мерки за овладяване на разпространението на вируса - обмисля се затваряне на училища. Австрия се готви за пълна карантина. А в Германия - концернът "Пфайзер-Байонтек" увеличава производствените си мощности.

До края на 2021 г. "Пфайзер-Байонтек" ще произведе над 2 и половина милиарда дози от ваксината срещу COVID-19. Това показват новите разчети на компанията. Една от причините за оптимистичната прогноза е увеличаването на мощностите. Миналата година компанията купува фармацевтичния завод в Марбург, Германия. Успява да преоборудва и пренастрои мощностите. А преди дни получи и разрешение от Европейската агенция за лекарства да произвежда препарата срещу коронавирус там.

"Трябва да знаете, че е свършено огромно количество работа за невероятно кратко време, постигнато е изключително много! За пет месеца заводът беше частично преоборудван и достроен, беше преместена цяла продуктова линия. Това е много кратък период", заяви мениджър-продукция Валеска Шилинг.

Капацитетът на новия завод.

"Ако погледнем на ниво "активна съставка" - чисто информационна РНК, във всяка партида има 7-8 милиона единици. Ако обаче се гледа частта, която попада в отделната спринцовка - говорим за около 750 милиона дози годишно", допълни Шилинг.

Освен ваксината в Марбург се произвежда и препарат срещу коронавирусната инфекция. Той се предлага в 65 държави по цял свят и до края на годината от него ще бъдат произведени 1 милиард и 400 милиона дози.

"Пфайзер-Байонтек" води преговори за още по-мащабно разширяване на производството. Тази година компанията очаква приходи от близо 9 милиарда евро, като тук влизат преките продажби на продукти, както и доходите от съвместна дейност с различни партньори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световните квалификации продължават днес с нови 15 сблъсъка
Световните квалификации продължават днес с нови 15 сблъсъка
Над 1 млрд. лв. са изплатени по мерките за заетостта
Над 1 млрд. лв. са изплатени по мерките за заетостта