НОВИНИ

Доц. Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 31.03.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Здраве
Слушай новината

Правила за справяне с кризата няма и прилагането на крайни мерки не е решение. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в "Денят започва".

По думите му мерките, които ще бъдат разхлабени от утре, ще дадат възможност на хората да си поемат глътка въздух.

Той коментира, че ефектът както от затягането, така и отпускането на ограниченията ще стане ясен след известно време, защото на дневна база има изкривяване.

"Ефектът, който търсим за момента, е да не продължи нарастването рязко на случаите, както бяхме свидетели в течение на две седмици", каза доц. Кунчев.

Той подчерта, че за първи път посочват мерки, които няма да важат просто от утре за всички, а са разпределени - "какво пускаме от 5-ти, какво от 12-ти, какво оставяме до края на месеца".

Според него за моловете не е проблемът в чисто търговския характер, а в тяхната социална роля да събират много хора, особено когато е по-студено времето.

"Ако слушате това, което казват директорите на болници, епидемиолозите, лекарите, разбира се, че ние сме винаги за това мерките да са по-затегнати, по-дълъг да е този период, само че когато политиците и министрите вземат вече решение, те няма как да отчетат и другата страна - тази, че хората имат нужда от взимане на глътка въздух", каза Кунчев.

По думите му огранченията се разхлабват, но с условие, че ако продължи растежът, пак ще бъдат взети мерките така, че "те да осигурят ненатоварване в такава екстремна степен на болниците".

Доц. Кунчев каза, че вчера са решили да оставят зелените коридори за пазаруване на възрастни хора, но неговото мнение е, че идва време тази мярка да бъде преразгледана. По думите му, ако през зимния сезон тези зелени коридори за възрастни играеха някаква роля, сега е доста по-достъпно и за възрастните хора да отидат до магазин.

Относно предстоящите избори главният държавен здравен инспектор каза: "С медицинския протокол, който сме разработили, сме казали точно какво трябва да се прави и ако се изпълняват тези мерки, няма никакъв особен риск от това, че за 20 минути отиваш да пуснеш гласа си".

По думите на Кунчев със 700 000 дози, които ще пристигнат през април, ще успеят да достигнат до всички ваксинационни фази, "така че всеки, който желае, по всеки механизъм, да може да достигне и да има избор на типовете ваксини, с които ще работим".

"Имунитетът никой не може да изчисли колко ще продължи - да, логично е, че този тип ваксини осигуряват максималната защита в рамките на година, но всичко зависи от това как ще продължи да се развива коронавирусът", каза Кунчев.

По думите му, ако коронавирусът остане един перманентно съществуващ, проявяващ се всеки есенно-зимен сезон, това ще е най-лошият вариант.

"Тогава ще трябва едва ли не след всеки нов появяващ се щам, да има нова ваксина. Тя да е сезонна, както грипа тя да се прави всяка година, но това е най-лошият вариант", каза още Кунчев.

Гледайте още в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 7 до 20 април изплащат пенсиите и допълнителните 50 лв. към тях
От 7 до 20 април изплащат пенсиите и допълнителните 50 лв. към тях
COVID реанимацията на пазарджишката болница е на минус 3 легла
COVID реанимацията на пазарджишката болница е на минус 3 легла