НОВИНИ

"Питай експерта": Как да си изберем и да възпитаме домашен любимец?

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 11.11.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Как да си изберем домашен любимец и как да го възпитаме? Как да подхождаме към агресивните животни - темата в "Питай експерта" коментира д-р Ранко Георгиев - ветеринарен лекар и хирург.

"Има семейства с малки деца, семейства с повече хора и агресията винаги е на дневен ред. Ако направим паралел с хората, най-много хора умират по улицата, блъснати от коли - това не означава, че не трябва да шофираме, просто трябва да има много сериозна отговорност за потенциалните рискове. Същото е и при нашите любимци".

За ветеринарните лекари е много важно да предадат на стопаните как да възпитават кучетата си, за което се изисква отговорност и доста работа. Агресивни стопани не винаги означават агресивно кучe, подчерта ветеринарят.

"Едно дете ражда ли се агресивно или става агресивно - същото е и при кучетата. Има породи, които имат по-голям потенциал да бъдат агресивни - това е факт. Но както лабрадорите са класика за най-спокойните кучета водачи и гледачи на деца, в моята практика и мои колеги сме виждали и много агресивни лабрадори", коментира д-р Георгиев.

Ако не иска да има агресивно куче, стопанинът трябва да отдели време за възпитанието му, заяви ветеринарят и коментира, че забраната на определени породи не решава проблема.

"Кучетата са животни с определена биология и инстинкти и не трябва да ги поставяме в ситуация, в която тези инстинкти да вземат връх - например да не оставяме глутница срещу само куче или човек".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 5 години ремонт: Звънът на Биг Бен се завръща в обичайния си режим
След 5 години ремонт: Звънът на Биг Бен се завръща в обичайния си режим
Жена и кучето ѝ са нападнати от три добермана на плажа в Несебър
Жена и кучето ѝ са нападнати от три добермана на плажа в Несебър