Пламен Бобоков пак в ареста. Разследват го за търговия с влияние

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:10, 09.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Криминално

Пламен Бобоков е арестуван за 24 часа по разследването за търговия с влияние, научи "По света и у нас".

Вероятно ще му бъде повдигнато обвинение по разследването за търговия с влияние заради чат кореспонденцията със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Припомням ви, че разговорите помежду им бяха намерени в телефона на Бобоков, който е на свобода срещу рекордно висока гаранция от 1 млн. лева.

От кореспонденцията им става ясно, че бизнесменът е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия. Искал и различни услуги от Узунов.

Преди два дни бизнесменът пристигна за пореден път на разпит в Националното следствие по разследването за участието му в организирана престъпна група за незаконен внос на отпадъци и за злоупотреби с преработката на опасни отпадъци.

По това разследване са задържани по-големия му брат Атанас Бобоков, както и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Премиерът Бойко Борисов също беше разпитан преди два дни в Спецпрокуратурата заради чат-разговорите, открити в телефона на бизнесмена Пламен Бобоков.

След разпита министър-председателят заяви, че разговорите му с бизнесмени винаги са били в интерес на държавата и никога не е нарушаван закона.

"Сега, виждате, че за да се угоди на президента Радев, прокуратурата прави публични събития, но това си е тяхна работа. Аз нямам...

- Защо да се угоди на президента?

Защото той каза, че има двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и вие не сте знаели. Така че вече всички са доволни", каза Борисов.

Премиерът настоя, че в разговорите му с бизнесмени няма нищо незаконно и потвърди, че е разговарял с Бобоков за проблема с кораба БАДР и той го информирал, че заради задържането на танкера Либия може да ни обяви за пиратска държава.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Васил Божиков и Слован (Братислава) с дубъл в Словакия.
Васил Божиков и Слован (Братислава) с дубъл в Словакия.
Президентството за акцията: Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата
Президентството за акцията: Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата