НОВИНИ

Пламен Бобоков в декларация: Подложен съм на безпрецедентна репресия

пламен бобоков декларация подложен съм безпрецедентна репресия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:38, 09.07.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

"Подложен съм на безпрецедентна репресия от страна на Прокуратурата и властите в България!", съобщава в нарочна декларация до медиите повторно арестуваният бизнесмен Пламен Бобоков.

БНТ публикува текста й:

"Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан, за да не се укрия или извърша престъпление, при положение, че в хода на процесуално-следствените действия разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът, неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува.

През изминалия, вече повече от месец, многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча.

Факт е, че в България, днес преживяваме сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите. Поредицата събития касаещи мен, семейството и бизнеса ни несъмнено доказват, че Прокуратурата е не само политически, но и икономически субект.

Ежедневното грубо пренебрегване, погазване и пренаписване на закони като Декрети, води до пълно изключване на принципа на Върховенството на закона. Събитията у нас вече не могат да бъдат решени без сериозна международна правна помощ, за каквато апелирам.

В случая, заобикалянето и пренаписването на закона е с основна цел да се "пришие" на даден човек престъпление, а презумпцията за невиновност е изцяло суспендирана в полза на задкулисни интереси. Липсва правосъдие за всички, има псевдо-правосъдие за говорещи и неудобни. Затова, макар и нескромно, "подписвам" сентенцията на покойния юрист и общественик доц. Кристиян Таков: "Пазете правото, дори и от закона!", пише още Бобоков.

Както вече ви съобщихме бизнесменът и секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов бяха задържани днес за 24 часа по Закона за МВР.

Разследването срещу тях се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение.

Днес бе задържан и президентския съветник по сигурността Илия Милушев. Първоначално той е бил разпитан като свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установило, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция "Технически операции".

Милушев доброволно предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване", които съдържат информация, представляваща държавна тайна.

Действията по разследването срещу него се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна, допълват от прокуратурата.

Освен Милушев, със заповед на Министерството на вътрешните работи, за 24 часа е задържан и М.К. – бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване". По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение "домашен арест".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галин Иванов се сбогува с феновете на Славия
Галин Иванов се сбогува с феновете на Славия
Протест в подкрепа на президентската институция и на демокрацията
Протест в подкрепа на президентската институция и на демокрацията