НОВИНИ

Пламен Димитров: Шансовете за кабинет сякаш нарастват с третия мандат

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 13.12.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

"Надявам се да има правителство, съмнявам се, че ще бъде с този мандат, шансът не може да стигне дори 50%, сякаш нарастват шансовете за кабинет с третия мандат" - така коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Още от деня" възможността да има редовен кабинет на проф. Габровски с първия мандат.

Предложената за финансов министър Маринела Петрова, Димитров определи като от същия формат, както през последните десетина години - нисък дефицит, ниски данъци и ниски доходи в някаква степен, макар че доходите през годините растяха. "Това звучи като нещо, което хората не искат", подчерта той.

"Кой казва, че ние искаме да се отвори торбата и да се извадят големите пари? Големите пари ги извадиха миналата есен политиците. Едно от най-неразумните действия, което беше направено - последното преизчисление на пенсиите - по начина, по който беше направено. Връзката между принос и права в пенсионната система е тотално нарушена, така че когато вадиш торба с пари, както беше направено, поне да беше смислено извадена, така че да има справедливост в нея. Ние казваме в момента минимална заплата, която трябва да следва поне инфлацията", отбеляза президентът на КНСБ.

В частния сектор масово увеличението на заплатите приближава инфлацията, някъде я надминава - има 20 - 25% ръстове.

"При минималните доходи обаче не е така - 710 лв. от април са замръзнали и няма шанс да минат нагоре и затова нашият акцент и фокус е върху минималната заплата", каза още Пламен Димитров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Гичев е технически делегат на Световната купа по ски във Вал Гардена
Виктор Гичев е технически делегат на Световната купа по ски във Вал Гардена
Община Пловдив: 26 млн. лева не достигат за довършването на стадион "Христо Ботев"
Община Пловдив: 26 млн. лева не достигат за довършването на стадион "Христо Ботев"