НОВИНИ

Пловдив почете Съединението - забележителния исторически пример за национално единство

bnt avatar logo
от БНТ
19:58, 06.09.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 136 години българите се възправят срещу огромна историческа несправедливост, и височината на справедливата им кауза за обединение надхвърля ръста на Великите сили по онова време. Съединението на Княжество България и Източна Румелия е точката на спасение на територията, достойнството и бъдещето на един народ, който днес търси в спомените за това дело силата на своето единство.

Някогашната столица на Източна Румелия днес подчинява празничния си ритъм на преклонението и почитта. Всеки 6 септември ни връща към героите, замесени в Съединението. Към хората, за които днес бият камбаните, към личности, пред които свеждаме глави и поднасяме цветя на признателност. Имената им и делата им са гордост и българска история. История, която оживя преди минути в атрактивна възстановка на ареста на генерал губернатора на Източна Румелия и обявяването на Съединението. След минути започва и тържествената проверка заря. Слово по време на военния ритуал ще произнесе президентът Румен Радев.

Камбанен звън огласи Пловдив в чест на забележителния исторически пример за национално единство преди 136 години.

"Ден за гордост. Целта на всички, които са се събрали да ни освободят, или да се съберем, е била една: да бъдем един народ, а не всеки поотделно със своята кауза", смята жителка.

За Съединението: Откриват нов паметник на Гаврил Кръстевич в Пловдив

Паметник на Гаврил Кръстевич, генерал-губернатор на Източна Румелия по време на драматичните събития през 1885 година, беше открит в двора на храма "Успение Богородично". За историците ролята му в защита на Съединението е безспорна, защото не се възпротивява на ареста и заявява подкрепата си за борбата за национално единство.

"Ако този човек е изпратил само една телеграма до великия везир, Съединение не би имало", коментира директорът на регионалния исторически музей в Пловдив Стефан Шивачев.

С решение на Общинския съвет Гаврил Кръстевич беше обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив. С тържествен молебен беше почетена паметта на героите, направили Обединението на Княжество България и Източна Румелия възможно. А през целия ден хора скланяха глави и оставяха цветя пред монумента, станал символ на Съединението.

Репортери: Димитър Димитров, Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна протестираха срещу ограничителните мерки
Във Варна протестираха срещу ограничителните мерки
Бойко Борисов към президента: Откъде знаеш ти кой ще е новият главен прокурор?
Бойко Борисов към президента: Откъде знаеш ти кой ще е новият главен прокурор?