НОВИНИ

Пловдив търси талантливи наследници на световния музикант Милчо Левиев

В негова памет започна първият национален конкурс за млади пианисти

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислав Севов
20:45, 07.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Първият национален конкурс за млади пианисти на името на Милчо Левиев се провежда в Пловдив. Форумът е основан от съпругата на Левиев Вики Алмазиду, със съдействието на Община Пловдив, като пореден жест за съхраняване на паметта за световния музикант.

В Пловдив започна Първият национален конкурс за млади пианисти на името на Милчо Левиев. Форумът е основан от съпругата на Левиев Вики Алмазиду, със съдействието на Община Пловдив, като пореден жест за съхраняване на паметта за световния музикант.

След редица паметни концерти с музика на Милчо Левиев, джаз певицата Вики Алмазиду започна и най-амбициозното си начинание - да търси наследници на музиканта, носещи свободата и способността да съчетават жанрове и да преживяват музиката.

"Той го показа и на практика и ние решихме, че можем спокойно да отворим мисленето на младите хора", каза Вики Алмазиду, основател на фестивала.

Фестивалът конкурс започна с концерт на музикантите от журито - знаменити представители на различни жанрове, повечето - съмишленици на Милчо Левиев.

"Когато един класически музикант се докосне до репертоар, който не е класически, това само може да го обогати", смята Людмил Ангелов, председател на журито.

"Всеки един музикант е една вселена. Ако този млад музикант успее да покаже своето истинско лице, това е нещото, което за мен е най-важно", акцентира Антони Дончев, член на журито.

На 11 юли на Дановия хълм в Пловдив ще бъде открита алея, която ще носи името на Милчо Левиев. Същата вечер в Дома на културата "Борис Христов" ще е и заключителният концерт на отличените млади пианисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нас зависи да преодолеем разделението и да обединим България, заяви лидерът на "Възраждане"
От нас зависи да преодолеем разделението и да обединим България, заяви лидерът на "Възраждане"
Куриоз в Добрич: Бразилски футболист на Добруджа се венча на стадион "Дружба"
Куриоз в Добрич: Бразилски футболист на Добруджа се венча на стадион "Дружба"