НОВИНИ

Пловдивчани се оплакват от гонки с шумни мотоциклети

Снимка: Архив/БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 23.09.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

Все повече пловдивчани се оплакват от терора на шумни мотоциклети, които през нощта се движат с висока скорост. Сезиран е и омбудсманът на града, вече дори има санкционирани. На всеки пети проверен мотоциклетист в Пловдив пътните полицаи са съставили фиш или акт за нарушение.

Подложените на високи децибели от мотори нощем са живеещите на големи и широки улици в Пловдив. Минаващите по бул. "Шести септември" отекват чак до Стария град.

"Един и същи час минават, близо половин час надуват и това е. Хем съм навътре в блока и пак", коментира възрастна жена.

Омбудсманът Борислав Стаматов призовава институциите да помислят за нови мерки срещу шумните мотори. Според него най-голям ефект ще имат временни изкуствени неравности, които да се слагат само нощем на проблемните места.

"И когато през нощта има такава неравност това да бъде обозначено с някакъв знак светещ, за да могат да бъдат предупредени всички водачи, които са свикнали иначе да карат в „Тракия“ свободно и без проблеми. На бул. Източен аз лично съм чувал и виждал такива състезатели", каза Борислав Стаматов – омбудсман на град Пловдив.

За да се приложи подобен подход, трябва да има нормативни промени, подчертават пътните експерти.

"Доста внимателно трябва да се борави с подобни предложения, защото от една страна те не могат да бъдат сигнализирани със сегашната нормативна уредба, от друга страна могат да доведат до инциденти", смята инж. Димитър Петров – Дирекция "Управление и анализ на трафика", Столична община.

Пътна полиция отчита, че в Пловдив засиленият контрол дава резултат и вече има осъдени. В момента тече бързо производство за още двама участници в гонка в началото на месеца.

"Установихме такова нерегламентирано състезание на пътя Пловдив – Асеновград. Приключи бързо производство, което беше образувано и пет лица бяха осъдени с влязла в сила присъда. От тогава рязко намаляха тези групови събирания на пътя Пловдив – Асеновград, но това не означава, че това явление е приключило"

200 лв. е глобата за заловен мотоциклетист с преправена машина. Освен това докато не се отстрани модификацията, се спира от движение.

Повече вижте във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудният терен е забавил издирването на разбилия се вчера хеликоптер край с. Лещен
Трудният терен е забавил издирването на разбилия се вчера хеликоптер край с. Лещен
Слънчево и горещо в първия ден от есента
Слънчево и горещо в първия ден от есента