НОВИНИ

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:32, 22.09.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Канада, която е сред най-силните поддръжници на украинската кауза. Очаква се да получи нова военна помощ за страната и да подпише икономически споразумения. Той пристигна там от Вашингтон, където също потърси допълнителна военна помощ. Не е ясно обаче дали американският Конгрес ще одобри още средства.

От началото на войната Отава е представила на Киев над 8 милиарда канадски долара. В Канада живеят милион и 400 000 души от украински произход - третата най-голяма общност след самата Украйна и Русия.

Програмата на Зеленски предвижда реч пред парламента в Отава, пресконференция с домакина Трюдо и полет до Торонто за среща с бизнес лидери. За разлика от Съединените щати в Канада няма разделения по въпроса за бъдещата помощ за Киев.

Сред републиканците на Капитолия има нарастващ скептицизъм по финансирането на войната въпреки призивите на президента Джо Байдън да не се обръща гръб на Украйна. Той отпусна нови 265 милиона долара, включително допълнителни средства за противовъздушна отбрана, но не и далекобойни ракети.

Байдън: Вашингтон остава твърд съюзник на Киев и ще продължава да оказва военна помощ

"Нов пакет от изстрелващи установки и прехващачи ще защити Украйна. Нейните зърнени силози, болници, училища и електроцентрали. Това ще помогне за спасяване на живота на украинци. Освен това сме решени да помогнем за възстановяването на Украйна, включително с подкрепа за реформите за борба с корупцията, за създаване на подходящ бизнес климат, в който Америка и Европа желаят да инвестират", заяви американският президент Джо Байдън.

Другата седмица първите танкове "Ейбрамс" ще бъдат доставени на Украйна, посочи Джо Байдън и изтъкна, че единствената пречка пред мира е Русия.

"Благодаря Ви, г-н Президент, за топлия прием и много продуктивните преговори, на които постигнахме важни резултати. Приех да работим по бъдещите въоръжени сили на Украйна. Това е много важно и стратегическо решение, което ще ни позволи да не допуснем нова агресия срещу Украйна", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Досега американският Конгрес е отпуснал 110 милиарда долара помощ за Украйна, но сондажите показват спад в подкрепата сред американците за нови разходи. Междувременно Зеленски критикува Полша, Словакия и Унгария за забраната за внос на украинско зърно.

Полският премиер Моравецки обяви, че Варшава няма да доставя повече оръжие на Киев. Президентът Дуда увери, че изявлението е било изтълкувано погрешно и засяга само новите въоръжения, с които Полша модернизира армията си.

Анджей Дуда: Няма да предоставяме на Украйна само новите си оръжия

"Нека не вдигаме градусите, защото този спор за зърното засяга само малка част от нашите отношения, наистина малка. Да не позволяваме да засяга цялото, защото това не е оправдано и ще бъде от полза само на другите", каза още Анджей Дуда, президент на Полша.

Украйна потвърди, че втори кораб със зърно е отплавал от Черноморск, като е пристигнал по временния коридор за гражданско корабоплаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев, Любомир Ганев и Александър Боричич обсъдиха развитието на волейбола в България
Димитър Илиев, Любомир Ганев и Александър Боричич обсъдиха развитието на волейбола в България
Илиан Илиев: Трябва да играем с по-голямо самочувствие
Илиан Илиев: Трябва да играем с по-голямо самочувствие