НОВИНИ

Учение на БЧК: Как се действа при мащабно бедствие?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:48, 22.09.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Българският Червен кръст провежда национално учение за действия при мащабно бедствие. Симулира се разрушително земетресение с 300 загинали и над 150 000 пострадали.

Как в такива случаи се координират действията на доброволци, отрядите на планинската служба, пожарната и аварийното звено на Столичната община.

Разрушена язовирна стена след земетресение, блокирано летище, наводнения и хиляди пострадали. Идеята е при обучението екипите да координират максимално добре действията си и да изпробват реакциите си в реални условия.

"Екипи, които видяхте за оказване на първа помощ, изнасят пострадали на безопасно разстояние, при необходимост за издирване се включва и ПСС", заяви Ясен Сливенски, директор "Мениджмънт на бедствия" към БЧК.

Единната спасителна система има за цел да постигне максимална ефективност при тежки бедствия. Понякога по-малко, но добре организирани екипи могат да са по-полезни от стотици, но недобре организирани доброволци.

Ключова е координацията на действията с пожарната, полицията, планинската служба и аварийните екипи на Столичната община.

"Колкото повече структури са на терен, толкова повече предизвикателства има, но затова са ученията, за да може да се изчистят грешки", коментира Петър Джиларов, доброволец.

Разпъването на палатки за хора евакуирани след бедствия се оказа нелека задача за служителите на Българския червен кръст. Една палатка се разпъва за около 25 минути.

Утре учението в базата на БЧК в село Лозен продължава със симулация на оказване на първа помощ в разрушена от земетресение болница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеван Мичич пред БНТ: Сърбия е в моето сърце и кръв, надявам се да спечеля златен медал в Париж
Стеван Мичич пред БНТ: Сърбия е в моето сърце и кръв, надявам се да спечеля златен медал в Париж
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Канада