НОВИНИ

Затвориха Руската църква - гневни реакции от Москва

България експулсира предстоятеля на Руската църква в София заради шпионаж

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:15, 22.09.2023
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Реакциите след шпионския скандал у нас, който беше последван от заповед за експулсиране на предстоятеля на Руската църква архимандрит Васиан и още двама служители на храма. Църквата вече е затворена. Гневни реакции дойдоха от Москва.

На тримата духовници вчера беше поставен срок от 24 часа да напуснат страната. Освен ръководителя на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан изгонен е и секретарят протойерей Евгений, както и служител на храма. Снощи екипът ни засне подготовката за затваряне на храма. Вратите бяха заключени от свещениците, а на място пристигна пътнически бус.

България експулсира предстоятеля на Руската църква в София заради шпионаж

Тази сутрин Руската църква осъмна с поставен катинар и цветя. Затворен остана и достъпът до гроба на Свети Серафим Соболев, където от години хиляди оставят своите молитвени бележки в очакване на чудо.

Ангел Ангелов: "Въпреки забраните и катинарите хората идват и си слагат бележки под вратата без да се притесняват, с вяра".

Красимира Благоева: "Според мен не е редно да се затваря".

Според доцент Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет изгонването на духовниците няма да повлияе по драстичен начин на отношенията на двете православни църкви - българската и руската.

Според него наложените санкции имат по-скоро дипломатически и политически отенък, а не чисто църковен. Според богослова, ако има някакви църковни измерения по този въпрос, ще бъде предмет на официално писмо от Руската църква до Българския патриарх с искане за съдействие при евентуална липса на свещеници.

Митрофанова: Българският посланик в Москва ще бъде извикан в руското МВнР заради изгонването на свещеници

"По-скоро една излишна истеризация може да се получи около този случай от извънцърковни фактори и политически фактори, които имат интерес да спекулират със случая и да насаждат напрежение, да симулират някакви църковни конфликти с цел да прокарват своето влияние и интереси. Този случай е едно категорично елиминиране на злоупотребите с църквата на опитите да бъде въвличана в междудържавни отношения", заяви доц. д-р Костадин Нушев, Богословски факултет, СУ "Св. Климент Охридски".

Архимандрит Васиан поема Руската православна църква в София четири дни след скандалното посещение на Руския патриарх Кирил в България по повод националния празник 3 март през 2018 година.

"Тези събития съвпаднаха с изостряне на украинския църковен въпрос, необходимостта да се взимат решения по македонския църковен въпрос. Явно задачите на този представител са били да се опитва да влияе върху процесите на взимане на решения и да възпрепятства нормалните църковно-политически отношения между българската и македонската православна църква", допълни доц. д-р Костадин Нушев.

Архимандрит Вартоломей пред БНТ: Не трябва в днешно време да съществува война, дори и като понятие

На въпрос дали ще се стигне до влошаване на отношенията между двете държави премиерът Денков отговори така:

"Когато някой извършва неправомерни действия, които противоречат на българското законодателство, той трябва да бъде санкциониран. В случая става дума за санкция срещу законите на България. Действията са въпрос на секретен доклад, аз само се запознах с него. Нямам пряко отношение към вземането на това решение. Решението е на ДАНС", подчерта Николай Денков.

И вицепрезидентът Илияна Йотова коментира темата. Заяви, че ако службите за сигурност имат достатъчно сигнали и доказателства те са в правото си да го направят. Йотова коментира и дебатите около контрола на службите.

"Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка на службите и за първи път в новата ни история да има много сериозен политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Аз съм сигурна, че президентът Радев няма да го допусне", каза още Илияна Йотова.

"Това, което искам, е да служа на България и да помогна България да се развие като нормална европейска държава. Всяко действие е подчинено на тази ясна цел. Самата дискусия около службите се води в Народното събрание. Дискусията трябва да е силно експертна", добави премиерът Николай Денков.

Пред руска медия посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова заяви, че Москва няма да предприеме огледални мерки срещу Българската православна църква в отговор на изгонените духовници.

Вижте още в прякото включване на Тихомир Игнатов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи Рилски спортист в Самоков, Академик Пловдив надви Миньор Перник
Левски победи Рилски спортист в Самоков, Академик Пловдив надви Миньор Перник
Пик на търсенето на ваксини срещу грип
Пик на търсенето на ваксини срещу грип