НОВИНИ

Пловдивски летец и преподавател беше определен за архитект на бъдещето

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 03.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдивски военен пилот и преподавател бе отличен с престижна европейска награда, която определя т.нар. „Архитекти на бъдещето“. Отличието на капитан Костадин Недев е за създадената от него образователна платформа за технологично обучение – „Млад изобретател“. Проектът подготвя деца в областта на роботиката и програмирането.

Костадин Недев е единственият българин сред едва 28-те изобретатели и новатори в Европа, които на официална церемония в Брюксел бяха посочени като новите „Архитекти на бъдещето“. Твърдо вярва, че всяко едно дете има технологичен талант, който трябва да бъде открит и развит.

"Поставихме България на европейската технологична и образователна карта, така че ние да не сме само и единствено консуматор на технологии от външни държави, а вече български проект дава ноу хау на западните ни колеги. Най-важното нещо, което се опитваме да променим у децата, е тяхното консуматорско мислене, така че те да се развиват като изобретатели, новатори", каза кап. инж. Костадин Недев, създател на платформата „Млад изобретател“.

Недев и колегите му работят с ученици между трети и шести клас в шест български града. В скоро време локациите ще бъдат увеличени, защото целта е програмата да стигне и до по-малките населени места. Всеки бъдещ изобретател получава т.нар. малко компютърче, за да може и вкъщи децата да продължават да се усъвършенстват.

"Един много добър стем инструмент, тъй като с помощта на него ние можем да преподаваме различните предмети като физика, математика, информатика, но също така с помощта му можем да изучаваме музика, география. Така че наистина е един страхотен инструмент, който се побира в джоба на всяко едно дете", каза още инж. Костадин Недев.

В рамките на 3 години учениците преминават през пет различни модула. А на финала създават по-голямо по обем и сложност изобретение. Освен с роботика и програмиране Недев се развива успешно и като военен капитан-пилот:

"Образователната методика,която използваме в „Млад изобретател“ е взаимствана от програма за обучение на пилоти-изтребители, такава, която аз преминах преди няколко години в САЩ."

Да бъде пилот не е била детската мечта на капитан Недев обаче. Но от малък е запален по изобретенията. Затова сега приема това занимание като кауза, която трябва да предаде нататък.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души загинаха при бомбен атентат във Филипините
Четирима души загинаха при бомбен атентат във Филипините
Осасуна с трето поредно равенство в Испания
Осасуна с трето поредно равенство в Испания