НОВИНИ

Един убит и двама ранени при нападение с нож в Париж

Нападателят е известен на службите и е задържан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:00, 03.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Един турист е убит, а двама души са ранени при нападение с нож в Париж. Нападателят е известен на службите и е задържан. Мотив за атаката е ситуацията в Газа.

Около 21:00 часа снощи мъж атакува с нож двойка чужди туристи - германски гражданин е прободен смъртоносно. Жената е спасена, благодарение на намесата на случайно преминаващ таксиметров шофьор. След като е подгонен от полицията, извършителят се насочва към други двама души - този път с чук, преди да бъде задържан.

Тези сцени се разиграват на крайбрежния булевард "Грьонел" недалеч от Айфеловата кула. Нападателят крещял "Аллах акбар" и казал на полицаите, че е потресен заради смъртта на толкова много мюсюлмани в Афганистан и палестинските територии. Осъждан е през 2016 г. за планирането на друга атака. Бил е под наблюдение, защото страда от психично разстройство.

"Това, което знаем за нападателя е, че е роден във Франция през 1997 г. Известен е на министерството на правосъдието, осъждан е на 4 години затвор за друго престъпление. Казал е, че е разстроен от случващото се в Газа, че Франция е съучастник на това, което прави Израел и че много мюсюлмани загиват", заяви Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Френската прокуратура по антитероризъм е сезирана. Инцидентът се случва осем месеца преди летните Олимпийски игри, на които Париж е домакин, и повдига въпроса за сигурността по време на най-голямото спортно събитие в света. Френската столица планира се готви за пищна церемония по откриването на река Сена, на която се очаква да присъстват 600 000 зрители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто нанесе загуба на шампиона Денвър, Александър Везенков с 4 точки и 3 борби
Сакраменто нанесе загуба на шампиона Денвър, Александър Везенков с 4 точки и 3 борби
Застудяване и нови валежи от дъжд и сняг в следващите часове
Застудяване и нови валежи от дъжд и сняг в следващите часове