НОВИНИ

Парижани не са въодушевени, че градът им е домакин на Олимпиадата през 2024 г.

52% от местните обмислят да напуснат града по време на Игрите - вижте защо

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:24, 02.12.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В навечерието на една изпълнена с вълнуващи спортни събития година, светът все по-често отправя поглед към Париж, който ще бъде домакин на Летните олимпийски игри. Оказа се, парижани обаче далеч не са толкова развълнувани. Според скорошно проучване 44% от жителите на парижка област са на мнение, че Олимпиадата е "ненужно скъпа" и "излишна". 52% пък обмислят да напуснат френската столица, докато текат Игрите.

800 000 души се очаква да присъстват само на откриването на Летните олимпийски игри. На 26 юли със зрелищна церемония покрай бреговете на Сена, в Париж официално ще бъде открита Олимпиадата. Предстоящият бум на туристи във втория най-посещаван град в света след Банкок обаче не предизвиква вълнение сред част от жителите му.

Един на всеки двама анкетирани в проучване на френски социолози, е отговорил, че 8 млрд. евро е "колосална сума за една ненужно скъпа Олимпиада". Други са изразили съмнения относно екологичния отпечатък на събитието, а трети - критики за, по думите им: "прекалените мерки за сигурност". 15 000 военни и свръхмодерна система за видеонаблюдение ще бъдат само част от тях.

Срещат се и хора, които не просто са против домакинството на Париж, а против концепцията за Олимпийски игри изобщо.

"Това е събитие, от което печели само малка група хора, разбира се - най-богатите. Мит е, че сега жителите на парижките квартали, в които ще има състезания или тези на предградието Сен Дени, ще имат някаква облага", каза Юн, протестиращ.

Недоволство имаше и сред продавачите в емблематичните будки по бреговете на Сена, които получиха нареждане да освободят района около реката.

Силно затегнати ще бъдат правилата за отдаване на жилища за краткосрочен наем, които и в момента в Париж са едни от най-строгите в Европа, а с глобите - солени.

Заявката, с която Париж кандидатства за домакинството - че всички притежатели на билети ще пътуват безплатно в градския транспорт, не се оправда. Вместо това от 20 юли до края на паралимпийските игри на 8 септември билетите ще струват двойно. Така вместо досегашните 2 евро, еднократно пътуване ще струва 4. Цената на месечната карта се запазва - 84 евро.

Снимки: БТА

"Надявам се поне туристите да получат качествена услуга - за 4 евро в посока трябва всички линии да се движат и навсякъде да има достъп за хора с увреждания. Вижте как го правят в Лондон - метрото е доста скъпо, но за сметка на това е перфектно. Дано и тук е така, но ако трябва да съм честен, силно се съмнявам", коментира Никола, жител на Париж.

Очаква се в дните до 11 август френската столица да бъде посетена от над 10 млн. души. А на фона на недоволството на част от домакините, тази седмица Международният олимпийски комитет обяви, че Франция е все по-близо до това да организира и Зимните олимпийски игри през 2030 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски спечели лесен успех срещу Марица 2022 в първенството по волейбол при жените
Левски спечели лесен успех срещу Марица 2022 в първенството по волейбол при жените
Израел изтегли преговорния си екип от Катар
Израел изтегли преговорния си екип от Катар