НОВИНИ

По пътя на дарен томограф - къде е скъпоструващата техника?

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 21.12.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Томограф, собственост на "Пирогов", вече две години се лута между София и морето. Казусът е описан и в последния одитен доклад на лечебното заведение, а само разходите за преместването на медицинското оборудване е струвало над 15 000 лева. Томографът е дарен на Община Царево, но се оказва, че изобщо не е бил използван. За това дарението е пренасочено към съседната Община Приморско.

Медицинската техника за близо половин милион лева е била дарена на Община Царево в началото на 2021 г., когато е имало идея в морската община да се изгради филиал на "Пирогов". След смяна на здравния министър и административни пречки, проектът не се осъществява. Близо две години техниката на "Пирогов" е била неизползваема. Съхранявала се е в Медицинския център в Царево.

"Още в началото на годината сме изпратили писмо, с което настоявахме техниката да бъде върната, защото така или иначе се отиде към прекратяване на идеята за филиал или център под шапката на "Пирогов". Община Царево изгражда собствен медицински център, с наша техника", обясни Марин Киров, кмет на Община Царево.

В одитния доклад на "Пирогов" обаче е записано, че връщането на техниката в София е нерентабилно и ще струва около 20 000 лева.

"За демонтажа и транспорта на компютърния томогроф до община Царево са изразходвани общо 15 360 лв. през 2021 г. Ако се вземе решение да се върне и монтира за използване в болницата разхода ще е по - висок като се има в предвид високата инфлация през този период. Като се калкулират всички потенциални разходи при евентуално връщане на апарата в болницата, а именно - транспорт и монтаж е около 20 000 лв.", се казва в одитния доклад на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов".

За това през месец май 2023 г. ръководството на "Пирогов" решава да дари томографа на Медицинския център на Община Приморско.

"Компютърната томография е по-модерна от рентгена, по-модерно изследване, което помага да видят лекарите вътрешните органи", обясни Детелина Димитрова, фелдшер в Спешна помощ – Приморско.

В Приморско обаче сградата е стара и се налага ремонт.

"Първо, трябва да се спрат течовете, да се осигурят естакади за влизането на пациенти, защото обикновено такива пациенти са или на количка, рядко са на собствен ход, или на носилка и не виждам как ще стане", каза още Детелина Димитрова.

"Затова се налага вътрешно преустройство на две от помещенията, които да бъдат обединени. Физическият ремонт на вътрешното преустройство ще стартира може би в началото на 2024 г., така че надяваме се да намерим специалисти и за въпросното съоръжение.

- Тоест, засега няма кой да работи с него?

- Не, засега дори не сме провеждали процедура по търсене", поясни Иван Гайков, кмет на Община Приморско.

Освен специалисти се оказва, че и томографът го няма - нито в Царево, нито в Приморско. От "Пирогов" обясниха за БНТ, че след наводненията в Царево са си го прибрали за тяхна сметка. Ще го върнат в Приморско, когато сградата е ремонтирана.

Репортаж: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ Баскетбол утвърди датите и системите за Купите при мъжете и жените и взе важни решения за подрастващите
БФ Баскетбол утвърди датите и системите за Купите при мъжете и жените и взе важни решения за подрастващите
Министерството на земеделието започва открита битка със "субсидиевъдите"
Министерството на земеделието започва открита битка със "субсидиевъдите"