НОВИНИ

По-висок успех на матурите за 12 клас тази година. Онлайн обучението ли е причината?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:32, 18.06.2020
Чете се за: 04:42 мин.
Още

По-добри резултати на матурите тази година. Успехът по български език и още осем предмета е по-висок. Една от вероятните причини - учениците са се подготвили по-целенасочено вкъщи по време на дистанционното обучение.

Ученичка от Софийската математическа гимназия има 4 пълни шестици на 4-те матури, на които се е явила. 7 седем зрелостници имат по три шестици.

Средната оценка от най-важната матура, тази по български език и литература, е 4.20 тази година срещу 4.06 през миналата. По-високи са резултатите по общо 8 предмета, сред тях история, физика, география, биология, английски език, немски език. По четири предмета резултатите са по-слаби, а по френски език са останали същите.

Камелия Иванова е от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Тя е една от дванадесетокласничките с три пълни шестици от матурите. Освен двете задължителни по български език и по математика е положила и матура по желание по физика. Вече е приета за учи "Информатика" в Техническия университет в Цюрих.

Камелия Иванова, 12-и клас: Последните няколко месеца карантина наистина ми помогнаха да се съсредоточа само върху матурите, да се подготвя добре и когато отидох вече знаех, че съм направила каквото съм могла и съм успяла да покажа какво знам. Много университети ми искаха поне три матури и в Цюрих уточниха, че искат едната да е физика.

Още 6 ученици като Камелия имат по три шестици от три матури - те са от различни градове - Плевен, Бургас, Габрово, Сливен, Свищов. Безспорният успех е на Десислава Илиева, от Софийската математическа гимназия, която е с четири пълни шестици от четири матури- български, математика, химия и биология. Вторите две са положени по желание.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Преобладаващата част на изпитите са в областта на природните науки, нещо, което според мен отново е доказателство за успеха на тези наши ученици и смятам, че ние наистина трябва да ги поздравим.

Средният успех от втората матура е 4.84. Най-високи тук са резултатите по немски език, следват химия и италиански език. Най-ниски са по биология и география. Дали причината за по- добрия успех тази година е дистанционното обучение?

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Че е била по-целенасочена подготовката, че са били вкъщи и усилено са се готвили може и да има и такава връзка, да. Матурата е била лесна за тези, които са се готвили. Честно казано смятам, че очаквахме да има по-високи резултати с оглед на това, че е 25-та сесия, знаят че се явяват на изпит.

Двойките по български език са над 3700, но са по-малко от миналата година. На втората матура пък са над 1700 и също са по-малко.

Сред училищата тази година първа и на двете матури е 91-а Немска езикова гимназия. По български език я следват 73-о училище и Американския колеж, а на втората матура - Софийската математическа гимназия и Американския колеж са втори с еднаква оценка.

Най-често срещани грешки на матурата по български език са неправилен правопис на думи с А/Я, а също и при членуването и пунктуацията в сложно изречение. Учениците срещат трудности и при извличането на информация и сбитото предаване на съдържанието.

Любопитно е, че се увеличават учениците, които пишат есе или съчинение. Повечето зрелостници предпочитат есето, 12% са предали празни листове, а над 5% просто са преписвали текста.

По повод разпространяващата се чрез електронни съобщения информация сред родители, че просветното министерство прави анкета за дистанционното обучение с цел новата учебна година да започне дистанционно, от министерството уточниха, че не са изпращали подобна анкета в училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германски политик обвинява българи и румънци за огнище на COVID-19
Германски политик обвинява българи и румънци за огнище на COVID-19
Клиенти пребиха български таксиметров шофьор във Великобритания
Клиенти пребиха български таксиметров шофьор във Великобритания