НОВИНИ

Борисов: Изпълнили сме абсолютно всички критерии за ERM II

Александър Марков
от Александър Марков
18:21, 18.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

България е изпълнила абсолютно всички критерии за влизане в чакалнята на Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред германския външен министър Хайко Маас, който е на официално посещение у нас.

Борисов подчерта пред Маас, че се надява на подкрепа от Германия за влизането ни в Банковия съюз през юли.

Премиерът Борисов обясни на германския външен министър Хайко Маас, колко добре България се е справила с кризата от COVID-19 като посочи, че страната ни е била с най-либералните мерки в ЕС.

Бойко Борисов, министър-председател: Но сега имаме проблем да обясним на обществото, че това не е световна конспирация. Много е важно сега бързо да възстановим икономиките, бързо да се отърсим и да свикнем да живеем с този проблем.

По време на германското ротационно председателство на Съвета на ЕС страната ни се надява да влезе в чакалнята на Еврозоната.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние разчитаме изключително много по време на юли месец, на Вашето председателство, влизане в Банковия съюз, където абсолютно всичко сме изпълнили като критерии. Съответните писма имаме. Да влезем в чакалнята на Еврозоната.

Хайко Маас изрази задоволството си от поредното му посещение в София.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Изключително много се радвам, че имам възможността да бъда тук, при вас, в София. Не можахме да се поздравим толкова сърдечно, колкото последния път - с прегръдка. Но се надявам съвсем скоро нещата да се променят в положителна посока.

По-късно на среща с външния министър Екатерина Захариева Маас призова България за подкрепа по време на ротационното председателство.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Европа има нужда от пълна подкрепа при решаването на множество въпроси. Много от тях са изключително важни и за България. Вашата страна взе много решителни и навременни мерки в борбата с коронавируса. Резултатите са такива, заради мерките предприети от правителството.

Захариева обяви, че България подкрепя предложението на ЕК за следкризисно възстановяване на Европа.

Екатерина Захариева, министър на външните работи на България: Очакванията от Германия са големи, но без конструктивност от останалите 26 държави сами немското правителство ще бъде трудно да се справи.

Маас заяви още, че Германия ще подкрепя инициативата, започната от България, за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отводняват къщи и дворове след пороя в Хитрино
Отводняват къщи и дворове след пороя в Хитрино
Обрат по проекта "Белене": Трима световни ядрени играчи се обединиха, за да участват в конкурса
Обрат по проекта "Белене": Трима световни ядрени играчи се обединиха, за да участват в конкурса