НОВИНИ

Обрат по проекта "Белене": Трима световни ядрени играчи се обединиха, за да участват в конкурса

Николай Минков
от Николай Минков
18:13, 18.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
Бизнес

Внезапен обрат по проекта "Белене". Трите най-големи световни ядрени играчи- "Росатом", "Дженерал Електрик" и "Фраматом" се обединиха в консорциум, за да участват заедно в конкурса за изграждане на втората атомна централа.

На пръв поглед, като че ли се променя съотношението на силите в конкурса за "Белене". Срещу новия консорциум обаче се изправят не по-малко силни играчи в лицето на Китайската държавна ядрена корпорация CNNC и Корейската хидроатомна корпорация.

Хронология на сагата "Белене":

През 2018 г. парламентът даде мандат на правителството да размрази проекта, но при условия, че той ще се строи на пазарен принцип.

След избор на стратегически инвеститор, държавата ще влезе в бъдещия консорциум с двата реактора и площадката, ще има стопираща квота в бъдещото смесено дружество и няма да поема никакви гаранции.

Новината за новата посока, по която тръгва проекта "Белене", съобщи енергийният министър в парламента.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Обединяването на усилията на тези 3 световни лидера в областта на ядрената енергетика е наистина много ясен знак, че процедурата , свързана с избор на стратегически инвеститор ще бъде изключително оспорвана. Че те вярват в този проект и възможността за реализация на проекта, че те вярват в България, вярват в българското правителство, вярват в българския парламент и тук основна роля, за да се стигне до това обединени има и българския премиер.

В кулоарите на парламента Петкова потвърди, че проектът ще се реализира за пазарен принцип.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Стойността на проекта е приблизително около 10 млрд. евро.

Новината предизвика противоречиви реакции сред депутатите от опозицията.

Таско Ерменков - депутат от ПГ на БСП: Това че трите консорциума се обединяват не означава, че ние имаме 100% ядрена централа, защото първо не знаем тези консорциуми при какви условия искат да сторят. И второ, аз съм убеден, че в рамките, в които сме определили в парламента. Е трудно да се построи ядрена централа без каквото и да е било участие на държавата, като гаранции.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: За нас възстановяването на АЕЦ "Белене" е голяма грешка на енергетиката и на това управление. Обединяването на французи, американци и руснаци да строят АЕЦ "Белене" и впоследствие да си оставят всички отпадъци в България, с това нещо ДПС не сме съгласни.

Енергийните експерти също се оказа на различни полюси.

Проф. Атанас Тасев - енергиен експерт: Това е добра новина, но всъщност тя беше предизвестена. Самата логика решаваше тази задача, защото "ядреният остров", от никой друг освен "Росатом" не може да бъде построен. От друга страна, Русия отдавна работи с "Дженерал електрик". Арабел-турбината, която е 1200 мегават е уникална.

Електрогенераторът ще бъде на "Дженерал електрик", отново. А системите за управление ще бъдат на френската компания.

Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен форум: Това не е сделка между инвеститори. Това е частична сделка между французи и американци като продавачи на оборудване.

И тримата кандидати са потвърдили, че ще подадат обвързващи оферти, но заради коронавируса, не е известно кога това ще се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Изпълнили сме абсолютно всички критерии за ERM II
Борисов: Изпълнили сме абсолютно всички критерии за ERM II
Белият дом с втори опит да спре книгата на Джон Болтън
Белият дом с втори опит да спре книгата на Джон Болтън