НОВИНИ

Белият дом с втори опит да спре книгата на Джон Болтън

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:08, 18.06.2020
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Още неизлязла (официално) книгата на бившия съветник по национална сигурност на САЩ - Джон Болтън, предизвика (сериозна) тревога в Белия дом. Ден след като министерството на правосъдието заведе дело срещу Болтън, издаде и спешна заповед в опит да спре публикуването на мемоарите му.

Според магистратите книгата изнася "класифицирана информация" и би могла да застраши националната сигурност. Какво пише Болтън и как реагира президентът Тръмп - отговорите следват.

577 страници - толкова е написал Джон Болтън след година и половина на служба в Белия дом. Според книгата, озаглавена "Стаята, където това се случи", президентът Тръмп е искал подкрепа от китайския си колега Си Дзинпин за преизбирането си през ноември. Това се е случило в кулоарите на срещата на Г20 в Осака, през юни 2019 година.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: По отношение на Болтън - той наруши закона. Той беше съсипан човек. Дадох му шанс. Не можа да получи подкрепа в Сената, за това му дадох позиция, за която не се изисква одобрение от Сената, на която просто го назначих, за да видя как работи. И не бях очарован.

Според Болтън Тръмп често пъти е казвал неистини.

Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на САЩ: Президентът може да е много добър бизнесмен когато става дума за недвижими имоти в Манхатън... но когато говорим за договори за ограничаване на стратегически оръжия, за международни въпроси, свързани със сигурността, те са много далеч от неговия жизнен опит.

Китай заяви, че винаги е спазвал принципа за ненамеса.

Говорител на министерството на външните работи на Китай: Нямаме никакво намерение, нито сме имали, да се намесваме във вътрешните работи на САЩ или в изборите в страната.

И още - американският президент е искал да спре военна помощ за Украйна, с цел да окаже натиск върху страната и Киев да му представи уличаваща информация за основния му съперник в надпреварата за Белия дом - кандидата на демократите Джо Байдън, пише още Болтън.

Премиера на книгата е планирана за 23 юни. Според издателите, обвиненията срещу написаното и Болтън са "фриволно, политическо упражнение в безполезност".

Това далеч не е първата книга, която уличава Тръмп в неспособност да управлява, да казва полуистини и да изкривява факти. Мемоарите на Болтън обаче обрисуват президент, който използва външната политика, за да следва свои вътрешнополитически и лични приоритети, коментират анализатори. А това наподобява едно от обвиненията на демократите в процеса по импийчмънт на президента Тръмп.

Мемоарите могат да се окажат поредното парче от сложния пъзел, който трябва да бъде нареден до президентските избори през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обрат по проекта "Белене": Трима световни ядрени играчи се обединиха, за да участват в конкурса
Обрат по проекта "Белене": Трима световни ядрени играчи се обединиха, за да участват в конкурса
Радев призова за експертиза, която да изясни истината за записа и снимките на Борисов (ОБЗОР)
Радев призова за експертиза, която да изясни истината за записа и снимките на Борисов (ОБЗОР)