НОВИНИ

По зрителски сигнал: Майки с колички и хора с увреждания без достъп до моста "Чавдар”

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:16, 04.10.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Надлезът при моста "Чавдар" е в окаяно състояние, сигнализират наши зрители. Последно стълбите към него са само обработвани, а до момента той е недостъпен за майки с колички и хора с увреждания.

Така изглеждат стълбите при надлеза на моста "Чавдар".

Той е единствената връзка с парка "Заимов" и центъра на София за два столични квартала - "Хаджи Димитър" и "Сухата река". Впечатление прави окаяното състояние на стълбите и ръждата по тях. В този район живеят много млади семейства, а майки с колички и инвалиди не могат да се качат, тъй като рампа или асансьор няма.

Докато снимаме надлеза, ставаме свидетели на това как заради окаяното състояние на стълбите минувач се размина на косъм от инцидент.

"Минавам, хвърлям си хартийката в кошчето и решавам да тръгна по стълбите и в следващия миг бях ето тук точно на ръба. И не знам кое ме спаси, просто не знам как не се претъркулих надолу по стълбите”, разказа потърпевшата.

Последният ремонт на моста "Чавдар” е извършен преди 10 години, като тогава тези стълби не са сменени, а само обработени. И до днес обаче майки с колички не могат да преминат.

"Когато е изградено самото мостово съоръжение и двете стълбища от южната и от северната страна, тогава не е имало такова изискване и няма просто техническа възможност да се изгради достъпна среда. Предстои следващата финансова година да се пусне обследване, за да може да се даде някакво решение и дали може въобще да се изгради достъпна среда. Възложена е проектантска организация, детайли за парапета и захващането им за металната конструкция, за да може да се подмени парапетът и да се санира металната конструкция”, обясни гл. инженер в дирекция „Строителство” към Столична община Васил Начевски.

Разчитаме на обещанието, че гражданите от "Хаджи Димитър" и "Сухата река" ще получат услугата, за която плащат своите данъци. Разчитаме и, че местната власт ще свърши своята работа, осигурявайки достъпна среда както за младите, така и за хора в неравностойно положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инж. Юлиян Гендов: Практика е турските плавателни средства да нарушават правилата у нас
Инж. Юлиян Гендов: Практика е турските плавателни средства да нарушават правилата у нас
Неизправен климатик уби млад мъж в Сандански
Неизправен климатик уби млад мъж в Сандански