НОВИНИ

Почина хореографът и балетен режисьор проф. Петър Луканов

почина хореографът балетен режисьор проф петър луканов
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 12.05.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Музикалната общност се сбогува с проф. Петър Луканов - хореограф, балетен режисьор и педагог. Той е основател на специалностите "Балетна педагогика" и "Балетна режисура" в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Проф. Петър Луканов е доайен на българския балет, удостоен от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" с почетното звание "Доктор хонорис кауза" за изключителния му принос към развитието на Академията и на балетното изкуство в България. Проф. Петър Луканов бе дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

По инициатива на проф. Луканов и подготвена от него учебна програма, през 1994 година в АМТИИ са разкрити специалностите "Балетна педагогика" и "Балетна режисура". В Академията той преподава дисциплините: "Композиция на класическия танц", "Балетна режисура" и "История на балета". Бил е ръководител на катедра "Хореография" (1989 – 1999 г.). Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света и е носител е на Орден "Стара планина", Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Ректорът на АМТИИ доц. д-р Жан Пехливанов, ръководството, преподавателите, студентите и администрацията на Академията изразяват своите искрени съболезнования на семейството за голямата загуба на човека и твореца Петър Луканов.

Автор: БНТ Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делегацията на Димитър Главчев посети църквата „Св. Димитър“ в Солун, съобщи служебният премиер във Фейсбук
Делегацията на Димитър Главчев посети църквата „Св. Димитър“ в Солун, съобщи служебният премиер във Фейсбук
Вангелов отпадна в репешажите, петима борци ще представят България в Париж 2024
Вангелов отпадна в репешажите, петима борци ще представят България в Париж 2024