НОВИНИ

Подемна техника помага на хора от старчески дом в изолация да се виждат с близките си

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:08, 27.04.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Още

За първи път от средата на месец март обитателите на дом за възрастни хора в Брюксел се видяха физически с близките си. Това стана възможно благодарение на повдигащи платформи, използвани за миене на прозорци или бране на череши.

И двете страни бяха доволни от инициативата. 84-годишната Клемантин успя да разговаря на живо със съпруга си за около 10-15 минути.

Инициативата е на шеф на специализирана фирма за подемни съоръжения, който осъзнал, че неизползваната техника може да послужи на добра кауза по време на пандемията.

Тристан ван ден Бош, управител на компания за подемни съоръжения: Преди две седмици видях някой да маха на майка си нагоре и си помислих, че както имаме сериозен спад в бизнеса , можем да вдигнем този човек до прозореца с нашите машини.

Техническото решение е приложено преди дни първо в Антверпен, а днес и в Брюксел. Платформата ползват едновременно до двама посетители, отделени от оператора на машината с протектор.

Не е ясно колко подобни свиждания може да осъществи компанията. Засега тя събира сметките за шофьорите и по-късно ще решава какво да предприеме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло време днес
По-топло време днес
ООН: Светът ще загуби 195 милиона работни места
ООН: Светът ще загуби 195 милиона работни места