НОВИНИ

Подготовката за зимнината започва. Вижте кои плодове и зеленчуци са по-скъпи

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:50, 23.08.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

По-скъпи домати, отглеждани на открито, с около 33% купуваме тази година в сравнение с миналата - сочат данни на Комисията по стоковите борси и тържищата. С наближаване на сезона на туршиите, статистиката сочи, че сега правим едва 1/10 от зимнината, която сме правили преди 20 години.

В края на август по традиция започва голямото пазаруване и слагане на зимнина. Тази година в сравнение с миналата, доматите и червените чушки са по-скъпи, а зелените чушки и краставиците, отглеждани на открито са поевтинели.

Светла Атанасова, с.Чешнегирово, Пловдивско: От 1 лев са най-евтините до 3.50 са най-скъпите домати. Аз съм производител. Разликата е в качеството и големината. Иначе сорта е един.

Леко поскъпване има и при плодовете ,като най- голямо е при дините,които и в разгара на сезона държат високи цени.

Според експертите причина за поскъпване на част от плодовете и зеленчуците не е пандемията от коронавирус, а неблагоприятни климатични условия през пролетта и лятото, с много бури и дъждове.

През последните години приготвянето на буркани се превръща в отживелица. Сега правим едва 1/10 от зимнината, която сме правили преди 20 години. Все повече семейства съхраняват замразени плодове и зеленчуци във фризера или купуват готови консерви. Така пестят време, а и често излиза по-евтино.

Без значение дали ще приготвяме зимнината сами, или ще се ориентираме към консерви от магазина, съветът на специалистите е да пазаруваме на едро, от борсата. Така зимнината ще излезе поне с около 1/3 по-евтино.

Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата: От гледна точка на туршиите и зимнината бих дал един съвет на потребителите - да купуват продуктите през септември, когато е масовото предлагане на плодове и зеленчуци, тогава и цените падат. Да правят своя избор информирано, като следят цените на едро.

От останалите хранителни стоки тази година единствено месото привлича внимание.То е с 4% по-евтино в сравнение с миналата година когато чумата по свинете доведе до унищожаване на много животни и вдигна цената му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори край къмпинг Арапя
Пожар гори край къмпинг Арапя
27-годишна жена загина при инцидент с джет край Балчик
27-годишна жена загина при инцидент с джет край Балчик