НОВИНИ

Започва ремонт на емблематичната за Пловдив детска железница

bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 23.08.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Регионални

Започва ремонт на релсовия път на детската железница в Пловдив. Композицията „Знаме на мира" пътува в подножието на Младежкия хълм в града под тепетата. Железницата е открита през 1979 г. и оттогава е сред любимите атракции в града.

Релсите, по които и днес се движи детската железница „Знаме на мира", са произведени през 1923 година. Те са демонтирани и докарани в Пловдив от железопътната линия Кочериново - Рилски манастир. Сега предстои поредното им ремонтиране.

Георги Титюков, заместник-кмет на Пловдив: Такъв основен сериозен ремонт не е правен от 2007 година. Съоръжението тук е много отговорно. Все пак возим деца. Релсовият път е 950 метра. Отиване и връщане е малко под 2 км.

Ремонтът ще е на стойност 60 000 лева.Вече е закупена и нова тягова батерия за локомотива. Това позволява да се правят повече курсове на ден. Интересът към легендарното влакче е голям.

Железницата работи от сряда до неделя. Пътуването между двете гари „Пионер" и „Панорама" трае около 25 минути и преминава през атрактивни тунел и естакада. Цената на билетчето за всички възрасти е символична - един лев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден "Моцартови празници" в Правец
Последен ден "Моцартови празници" в Правец
Финалът! Немската машина срещу френския финес
Финалът! Немската машина срещу френския финес