НОВИНИ

Скъпа и некачествена вода плащат в Свиленград

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 23.08.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Скъпа, но и некачествена вода плащат в Свиленград. Хората там дори излязоха на протест, след като от началото на този месец цената на водата се повиши на 3,51 лв. Решение на проблема на този етап няма, след като общината не успя да намери средства за пречиствателна станция.

Макар че от началото на август цената на водата в Свиленград е нова, и то доста по-висока, по тръбите продължава да тече старата, некачествена вода.

Стефка Вълканова: В квартала всеки ден тече черна вода, тоалетните стават ужасни. Почти не я ползваме за готвене и пиене. Водата вече е 3.51 лв., а това е непосилно, особено в Свиленград, много са без работа заради пандемията.

Причината за мръсотията във водата е манганът, който се трупа по старите водопроводи. Заради това хората не могат да я ползват за пиене и миене. Авариите пък са ежедневие.

Изход от ситуацията е изграждането на пречиствателна станция за чисти води, заради липсата на финансиране обаче сега всичко започва отначало.

Арх. Анастас Карчев, кмет на Община Свиленград: Проектът е от 2018 г. и кандидатствахме пред МРРБ, изготвихме проект, имахме разрешителни и имахме и избран изпълнител. Уви, не получихме финансиране, а изпълнителят не можа да поднови банковата си гаранция и в началото на т.г. се отказа.

Очакванията са до края на годината да е готов нов проект. Но отново следва търсене на финансиране, което е в размер на няколко милиона лева.

Д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково: Благодарение на консолидацията и създаването на ВиК асоциацията, общините имат възможност да кандидатстват за финансиране по европроекти за подобряване на инфраструктурата.

От ВиК обясняват, че са осигурили честотно регулиране за помпената станция, за да има по-малко натрупвания от манган по тръбите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе: Искам да пиша история
Мбапе: Искам да пиша история
Сериозно поскъпване на доматите, отглеждани на открито
Сериозно поскъпване на доматите, отглеждани на открито