НОВИНИ

Изследват риска от заразяване с COVID-19 по време на концерт

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:09, 22.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Любопитно
Снимка: БГНЕС

Над 23 млн. са заразените с COVID-19 по света. Жертвите на опасния щам са повече от 800 000. За изминалото денонощие в Германия са регистрирани нови 2000 случая на заразяване, с което общият им брой надхвърли 230 хиляди. Въпреки това в Лайпциг миналата вечер се проведе любопитен експеримент - концерт на закрито, целящ да проучи как се разпространява вируса и колко души биха се заразили при подобно събитие.

4000 души в едно помещение. И то на музикален концерт. Гледка, каквато през изминалите 6 месеца сме отвикнали да виждаме. Но тук става дума за наука. Всички присъстващи в залата в Лайпциг са доброволци в експеримент. Целта - да се види как точно се разпространява вирусът когато има такова струпване на хора.

Стефан Хейде: Важно е отново да можем да провеждаме подобни събития. Ако можем с подобни експерименти да помогнем това да се случи по-бързо - разбира се, че бихме се включили. Искаме да можем да ходим на концерти, на спортни събития. Искаме да си върнем културния живот.

Доброволците са снабдени с проследяващи устройства, които ще покажат каква дистанция са спазвали от останалите хора и с колко души са били в близост. Всички предварително са изследвани за заразяване.

А концертите всъщност бяха три - един, който симулира времето преди пандемията - без мерки за безопасност. Вторият - с изискване за дезинфекция и спазване на дистанция. Третият концерт е с намален на половина брой хора, всички носят маски и са длъжни да стоят на поне метър и половина разстояние.

Стефан Мориц, ръководител на изследването: Мисля, че събрахме добра представителна извадка на хората, които обикновено ходят по концерти. Разбира се, обикновено тук би имало в пъти повече хора, но за целите на науката и тези бяха достатъчно, за да видим как се разпространява вирусът.

Събитието е с финансовата подкрепа на германското правителство, а крайната цел - да се проучи дали е възможно масовите мероприятия постепенно да бъдат подновявани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп получава номинацията си за президент в Шарлът
Тръмп получава номинацията си за президент в Шарлът
Парад на знамената в Ловеч
Парад на знамената в Ловеч