НОВИНИ

Българката Марина Иванова се грижи за бездомни животни след взрива в Бейрут

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 23.08.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Българка ветеринарен лекар участва в спасителна мисия в Бейрут. Международният екип на фондация „Четири лапи" вече десет дни помага за спасяване на бездомни животни след експлозията на 4-ти август в ливанската столица. Тогава повече от 170 души загубиха живота си, стотици хора останаха без дом, а за хиляди домашни любимци улицата се превърна в място за живот.

Д-р Марина Иванова пристига в Бейрут на 2 август като част от екипа на „Четири лапи". В спасителната мисия има ветеринари от Австрия и Румъния.

д-р Марина Иванова - директор за България на Фондация „Четири лапи": В момента усилията са насочени от една страна към осигуряване на необходимата храна, от друга страна осигуряване на медицинска помощ лечение и кастрация.

На десетия ден след взрива доброволци намират оранжев котарак. Веднага го кръщават Гарфийлд. Той е в безпомощно състояние с тежко увреждане на едното око. След първоначалния преглед лекарите решават да изчакат с операцията.

След ден-два, ако изследванията са добри, ще оперираме котарака. Не сме сигурни дали няма вътрешни кръвоизливи. Изглежда добре гледано животно, но сега е наранен, изплашен и много травмиран. Трябва да проследим как ще се почувства в следващите дни и едва тогава да вземем решение на оперативно лечение.

Основната част от животните, които живеят по улиците на Бейрут, са котки. Тяхното залавяне и лечение е много трудно, защото са изплашени. На ветеринарите помощ оказват и много местни доброволци.

д-р Марина Иванова - директор за България на Фондация „Четири лапи": Няма такава радост, каквато ни е като екип, помагащ в тази ситуация, изпитваме когато успеем да видим щастието в очите, както на собствениците, така и на домашните любимци, когато се срещнат, след като са били разделени в продължение на няколко дни след преживения ужас.

Международният екип на „Четири лапи" ще остане в Бейрут докато е необходимо. В най-спешен порядък трябва да се подсигурят международни доставки на храна за животните, която ще бъде раздадена на жителите на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цанков подобри нечовешки рекорд на повече от 20 години
Цанко Цанков подобри нечовешки рекорд на повече от 20 години
Лудогорец разгроми Черно море
Лудогорец разгроми Черно море