НОВИНИ

Политическите партии осъдиха нападението над българския футболен фен в Скопие

фенове левски бяха нападнати северна македония двубоя шкупи
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:29, 28.07.2023
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите формации в парламента осъдиха вчерашното нападение срещу български футболен фен на ПФК „Левски“ в Скопие, Република Северна Македония.

Софийска градска прокуратура се самосезира за опит за убийство на български гражданин в чужбина. Министерствата на външните работи (МВнР) на България и Северна Македония осъдиха вчерашните инциденти.

Българските футболни фенове бяха нападнати минути преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите между ФК "Шкупи" и "Левски" София на стадион "Тодор Проески", а един от тях беше приет в болница с прободна рана в корема.

Агресията е напълно неприемлива, заяви премиерът Николай Денков. Софийската градска прокуратура се самосезира, така че ще направи съответните действия, за да разкрие цялата истина за това какво точно се е случило и този, или тези, които са виновни, да си понесат наказанието, посочи министър-председателят.

МВнР остро осъжда нападението над българи преди мача на "Левски" в Скопие

Министерството на външните работи (МВнР) може да извика посланика на РСМ и да бъде изпратена протестна нота във връзка с вчерашното, смята депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. Според него нападението най-вероятно е било преднамерено. Много голяма тревога буди реакцията на властите в РСМ, които, вместо да помогнат на сънародниците ни, по-скоро са вложили усилия в това да арестуват българските фенове, отколкото да разберат от какво е провокирано и как се е стигнало до престъплението, каза Георгиев.

Абсолютно недопустимо е български граждани да бъдат нападани, където и да било, а насилието над тях е абсолютно неприемливо, заяви депутатът Даниел Лорер от ПП - ДБ. Спортът е един от начините да се градят мостове с нашите най-близки съседи, така че не трябва да злоупотребяваме с него и да го превръщаме на арена на политически сблъсък, смята Лорер.

Външното министерство на РСМ осъди инцидента с феновете на "Левски" в Скопие

Според Цончо Ганев от "Възраждане" в случая не става въпрос за футболно хулиганство, а за това, че българите в Северна Македония са преследвани и бити. Според Ганев външното министерство трябва да реагира по най-бързия начин. "Ние сме членове на Европейския съюз, ние сме тези, които могат да въздействат на членството и кандидатстването на РСМ в ЕС", каза още Ганев.

ДПС не коментираха нападението срещу българина.

Северна Македония трябва сериозно да преосмисли поведението си, смята зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин от "БСП за България". Той очаква страната ни да направи необходимото пострадалият да бъде транспортиран до България, за да бъде лекуван. Според Вигенин най-силният политически сигнал, че подобни инциденти ще спрат, е максимално бързо да бъде променена Конституцията на РСМ и българите да бъдат вписани в нея.

Освободиха задържаните в Скопие фенове на "Левски"

Като "поредната провокация на територията на държава, която няма място в Европейския съюз в момента" определи депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов вчерашното нападение. Докато РСМ не спази абсолютно всички изисквания по отношение на българската национална позиция, няма място в ЕС, заяви Балабанов.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза днес, че вчерашните инциденти преди мача между ПФК "Левски" и ФК "Шкупи" в Скопие са били предизвикани от хулигани от двете страни, които нямат връзка със спорта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров срещу Диего Шварцман или Макензи Макдоналд на старта във Вашингтон
Григор Димитров срещу Диего Шварцман или Макензи Макдоналд на старта във Вашингтон
Черно море победи Крумовград с късни голове и оглави Първа лига
Черно море победи Крумовград с късни голове и оглави Първа лига