НОВИНИ

Политическите реакции в НС след новината за по-евтин газ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:20, 11.05.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Почти всички партии в парламента посрещнаха положително новината за осигуряване на алтернативни доставки на природен газ от САЩ. Остро срещу посещението на премиера и постигнатите договорки реагираха от "Възраждане". От ГЕРБ-СДС и от ДПС изразиха съмнения относно параметрите на договорките.

Новосъздадената временна комисия с председател Даниел Митов от ГЕРБ-СДС ще провери обстоятелствата, довели до спирането на природен газ от Русия, също така ще провери дали правителството е направило всичко възможно за да осигури синьо гориво на най-добра цена. Депутатите дадоха заявка за сериозни спорове, които предстоят в комисията, включително тук е замесена и новата доставка на втечнен природен газ от САЩ.

Разнопосочни бяха реакциите на опозицията на новината, че премиерът Кирил Петков е осигурил доставка на втечнен природен газ от САЩ.

Ако е вярно, безспорно е добра новина. Защо казвам ако е вярно, ние свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината, каза Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

От ГЕРБ-СДС обявиха още, че не разполагат с информация за постигнатата цена, както и количествата, които са договорени. България се нуждае по техни изчисления от близо 20 танкера втечнен природен газ, годишно.

Ние нямаме запазен капацитет, добре, този танкер ще пристигне, но ние нямаме слот, на който да го разтоварим - пак ли ще го прекарваме през МЕТ, любимия търговец на властта, допълни Добрев.

Не би трябвало да се коментира именно това дали посещението на нашия министър-председател има друга цел - защото все по-упорито се говори, че посещението е не с цел решаване на газовия въпрос, който очевидно няма как да бъде решен с доставки на природен газ от САЩ, а по-скоро е инструктаж на българското правителство за Македония, каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

Според "Демократична България" намирането на нови алтернативи на природен газ може да бъде посрещнато само положително.

За мен колкото повече алтернативи има в България за вноса на газ, толкова по-добре и по-ниски цени в крайна сметка за потребителите, каза Владислав Панев, "Демократична България".

Единодушно парламентът подкрепи и предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на временна комисия за проверка на спирането на газа от Русия, макар да имаше и забележки към нея.

Явно трябва да се употребява политически, нещо да прави опозицията, ние като широкоскроени управляващи ще им дадем тази възможност да се упражняват един месец в дейност, каза Тошко Йорданов, ИТН.

Кирил и Асен се опитват да ни пробутат внушения и, за съжаление, тези внушения намират почва в българското общество, че в момента по някакъв начин България е наказана заради политиките на Европейския съюз и НАТО, каза Станислав Анастасов, ДПС.

Ще подкрепим проекта за решение за създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на газа от "Газпром", тази комисия се надявам да извади всички реални факти, така че опозицията да не може да говори повече глупости, каза Венко Сабрутев, ПП.

Такива анкетни комисии през годините сме ги гледали десетки, надали са имали голям резултат, още повече, че тук имаме парламентарен контрол, било писмен, било устен, за да се получи нужната информация, каза Драгомир Стойнев, БСП.

Председател на новата комисия ще е Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор пропусна два мачбола и загуби за трети път от Циципас тази година
Григор пропусна два мачбола и загуби за трети път от Циципас тази година
Превозвачите в Пловдив протестираха и днес
Превозвачите в Пловдив протестираха и днес