НОВИНИ

Превозвачите в Пловдив протестираха и днес

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:11, 11.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Превозвачите отложиха днешния си протест за 18 май, когато се заканват да блокират цялата страна. От сутринта обаче отделни шофьори, които не бяха разбрали за промяната в датата на протеста, излязоха с камионите си и създадоха временни затруднения в движението.

Към 8.00 ч. тази сутрин на автомагистрала "Тракия" на входа за София дойдоха няколко камиона, чиито шофьори не знаеха, че протест няма да има. И организаторите ги върнаха обратно. Така още към 9.00 часа пътното платно беше освободено.

"Решихме, че е по-разумно да не позволяваме провокации в днешния ден, да се подготвим за следващите протестни действия, но е факт и част от колегите дойдоха, някои не разбрали, други да изразят собствена позиция, но ги помолихме, тръгнаха си, така че да не нарушаваме обществения ред", коментира Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

След спор с полицията: Протестиращите превозвачи освободиха входовете към София

Напрежение обаче имаше снощи към 21.00 часа, когато полиция и жандармерия дойдоха при превозвачите на входа на АМ "Тракия" и устно им наредиха да освободят пътното платно. Протестиращите поискаха писмена заповед и малко по-късно им беше връчено и официалното нареждане да освободят пътя. Поетапно започнаха да извеждат камионите и към 22.30 ч. цялото платно на автомагистрала "Тракия" беше освободено.

"Очакваме днес министър Рашков да обясни защо вчера не бяхме допуснати да протестираме в центъра на столицата, опитахме се да влезем в контакт с него, нямаме отговор. Кой го е страх и от какво камионите да дойдат на жълтите павета", попита Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Превозвачи от спедиторска фирма протестират в Пловдив

Проблеми с движението имаше днес и на един от изходите на Пловдив, където спедиторска фирма изкара своите камиони. Близо 30 тира останаха с часове в две от лентите на "Цариградско шосе" и автомобилите преминаваха само в крайната лява лента.

"Протестът е за това да се предприеме някакво облекчаване на горивото, да се намалят толтаксите. На хората им писна вече, защото това се отразява и на снабдяването, и на магазините, и на стоката. С тия горива и хората вече са отчаяни и няма друг изход", каза Борис Борисов, шофьор.

В националния протест на превозвачите на 18 май се очаква да се включат и работещи в градския транспорт в София. От федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", се заканиха, че ще блокират възлови кръстовища в столицата.

По темата работиха: Д. Торньова, З. Велинова, И. Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" протестират с искане за оставката на правителството
"Възраждане" протестират с искане за оставката на правителството
"Булгаргаз": Над 142 лв. за мегаватчас е прогнозната цена на газа за юли
"Булгаргаз": Над 142 лв. за мегаватчас е прогнозната цена на газа за юли