НОВИНИ

Политическият дневен ред: Премиерът с призиви и поговорки към опозиция и партньори

Александър Марков
от Александър Марков
20:39, 10.10.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството е заварило напълно спрели процесите за членство в Еврозоната и Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков, в отговор на въпроси на потребители във фейсбук. Подкрепата на ГЕРБ и ДПС за управлението е необходима за приемане на промените в Конституцията и регулаторите, обясни още той.

Денков за вота на недоверие: Очаквам политически дебат в предизборна кампания

Подкрепата на ГЕРБ и ДПС е нужна, за да бъдат приети промените, които изискват квалифицирано мнозинство.

"Китайската поговорка гласи, че няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки. Ние имаме много ясна програма, тази програма се изпълнява в момента. Изпълнява се с невероятни темпове. Няма причина да се оплаквам от тази подкрепа, която имаме", каза Денков.

Премиерът заяви, че няма притеснения за вота на недоверие.

"Призовавам и БСП, и ИТН да се замислят много сериозно какво искат. Дали искат нови избори, дали искат едно правителство, което да бъде доминирано от ГЕРБ и ДПС, какво искат в края на краищата?", добави той.

Денков отново защити министрите си, критикувани от лидера на ГЕРБ.

"В много от министерствата има и икономически интереси, които трябва да бъдат пречупени, защото хора са свикнали да получават средства по един или друг начин. Ние затваряме тези вратички. Това си има своите отгласи, така да се каже, в политическото пространство", каза министър-председателят.

Макрорамката за идната година ще бъде внесена със закъснение заради ваканцията на депутатите, посочи Денков. Бюджетът ще е в Маахстрихските критерии, обясни финансовият министър.

"Бюджетът за догодина се планира при 3% дефицит, така че - да, за момента нямаме притеснения. Знаете, че бюджетния дефицит към края на септември е 0,4%. До края на годината трябва да достигне 3 %, така че се движим съвсем в разчетите. Даже малко по-добре от това, което имахме като вътрешни месечни планове", посочи Асен Василев.

Премиерът отново призова протестиращите енергетици и миньори на масата на преговори, но повтори, че планът няма да бъде изтеглен. А финансовият министър беше по-остър.

Денков няма да изтегли териториалните планове от ЕК, не се притеснява и от вота на недоверие

"Това, което миньорите искат - да се изтеглят териториалните планове, няма да се случи, тъй като това означава България да загуби 1,6 млрд., които са предвидени, за да може да се направи плавен преход в тези региони. Другото, което бих призовал миньорите, е да спазват закона. Всеки има право да протестира. Протестиране с прекъсване на пътни артерии е в директно нарушение на закона и се преследва по НПК", каза финансовият министър.

В момента няма никаква причина да се променят правилата за здравна безопасност и да се налагат каквито и да е ограничения, заяви премиерът Николай Денков. Той категорично опроверга разпространяваните фалшиви новини за предстоящ локдаун или масово носене на маски заради COVID-19.

По темата работиха: Александър Марков и Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми на Кърджали?
"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми на Кърджали?
Епизод 4: Григор Димитров срещу Карлос Алкарас в Шанхай не преди 13:30 часа
Епизод 4: Григор Димитров срещу Карлос Алкарас в Шанхай не преди 13:30 часа