НОВИНИ

Полша предупреди за опасност от дестабилизация на източния фланг на НАТО

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:41, 03.08.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Европа
Слушай новината

Полша предупреди, че руската частна военна компания "Вагнер" ще се опита да дестабилизира източния фланг на НАТО.

Полският премиер Матеуш Моравецки обсъди с литовския президент Гитанас Науседа сигурността по границата с Беларус и сътрудничеството между двете страни с оглед на рисковете, свързани с присъствието на "Вагнер".

Полша подсили границата си с Беларус с над хиляда войници и бойни хеликоптери, след като Минск наруши полското въздушно пространство и стана ясно, че "Вагнер" участват в учения с беларуската армия. Според президента на Литва броят на бойците на частната групировка в Беларус може да надхвърля 4000 души.

Моравецки и Науседа се срещнаха в стратегическия Сувалкски коридор, който граничи с Беларус и с руския ексклав Калининград. Коридорът е връзката между балтийските държави и останалите страни от НАТО.

"Русия и Беларус увеличават натиска над нашите граници, увеличават броя на провокациите и трябва да сме наясно, че броят на тези провокации ще расте. С цел дестабилизация, да се създаде хаос, несигурност и в същото време да се покаже слабостта на източния фланг на НАТО пред всичките ни партньори от Алианса", заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

"Затова трябва да работим заедно. Не бива да говорим само за мерки на национално ниво, но и какво следва да се направи, ако ситуацията се усложни, включително ако границата с Беларус бъде затворена. Трябва да има координация между Полша, Литва и Латвия", заяви Гитанас Науседа, президент на Литва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха 18-годишен младеж от Пловдив за закани за убийство на майка си и баба си
Обвиниха 18-годишен младеж от Пловдив за закани за убийство на майка си и баба си
Неймар отбеляза два гола при успех на ПСЖ в Република Корея
Неймар отбеляза два гола при успех на ПСЖ в Република Корея