НОВИНИ

Помощ за УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив от "Българската Коледа"

bnt avatar logo
от БНТ
23:21, 22.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Българската Коледа
Слушай новината

"Българската Коледа" отново помага на лекарите и малките пациенти в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Две отделения получиха от благотворителната инициатива апаратура, която помага както за диагностика на децата, така и за по-безопасно протичане на хирургичните интервенции.

Всяка година близо 300 деца с вродени лицеви аномалии минават през отделението по пластична и краниофациална хирургия. Много от пациентите остават с часове в операционната зала, където досега дори за малките бебета няма апарат за автоматично обдишване.

"Този контингент деца - под една година, са много по-деликатни и е добре да бъдат обдишвани автоматично, ако това се налага, а не да бъдат на ръка, сега това е осигурено и разбира се, когато има техника, се чувстват всички много по-спокойни", заяви проф. Юрий Анастасов, началник отделение "Пластична и краниофациална хирургия".

Благодарение на "Българската Коледа" отделението вече има и автоматичен апарат за анестезия.

"Много е важно с какво работят лекарите, дъщеря ми до момента е преминала през 4 операции, призовавам всеки с каквото може да допринесе, за да се помогне на децата", допълни Надежда Сарафова.

В помощ на децата е и нов ехограф в отделението по детска хирургия. Благодарение на него, прегледът на триседмичната Никол минава много по-бързо.

"Българската Коледа" е важна, защото тя дава шанс за по-добрата диагностика и лечението на нашите деца и децата на България", добави доц. Евгений Мошеков - детска хирургия УМБАЛ "Св. Георги".

От предишни кампании на "Българската Коледа" детската хирургия има още съвременен кувьоз и апарат за изкуствена белодробна вентилация.

"Освен апаратурата и докторите са много важни, а тук наистина са едни от най-добрите доктори и наистина заслужават да бъдат подкрепени с апаратура, с която могат да работят", каза още Калина Костадинова.

През детската хирургия годишно минават близо 1700 малки пациенти от цяла Южна България.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм спечели лондонското дерби с Уест Хем за Купата на лигата
Тотнъм спечели лондонското дерби с Уест Хем за Купата на лигата
Историческо постижение за ските ни - двама българи са с точки за Световната купа
Историческо постижение за ските ни - двама българи са с точки за Световната купа