НОВИНИ

Задържаха ученик за стрелбата по автобусите от градския транспорт в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 22.12.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив задържаха непълнолетно момче за стрелбата по автобуси от градския транспорт в края на миналата седмица. За инцидента ви съобщихме първо в "По света и у нас". Тийнейджърът е използвал въздушен пистолет със сачми, съобщиха от разследването. Прокуратурата все още не е повдигнала обвинение на ученика, който учи в елитна пловдивска гимназия.

В събота вечерта компания от четири непълнолетни момчета се събрала на площадка близо до Античния театър на Пловдив. Носели храна и безалкохолни и решили да си направят парти. Едно от момчетата извадило въздушен пистолет и започнало да обяснява колко далеч може да стреля с него.

"Произвежда около 10 изстрела по движещи се моторни превозни средства. Три от сачмите попадат върху стъклата на автобуси от градския транспорт и ги повреждат", заяви районният прокурор Чавдар Грошев.

Стрелбата станала от 20 метра разстояние. Въздушният пистолет бил зареден с 4,5- милиметрови сачми и имал достатъчно сила да счупи странични прозорци на автобусите. При разпитите четиримата тийнейджъри дали противоречиви показания.

"Първоначално версиите на всичките бяха различни, в процеса на работа изясняваме в конкретика механизма на деянието, начина на придобиване на конкретното оръжие, макар че ще използвам това название в кавички", допълни главен комисар Мирослав Петков, началник сектор "Криминална полиция" в Пловдив.

Задържаният е на 16 години, ученик в елитна пловдивска гимназия. Не е криминално проявен. Все още не е ясно и откъде е взел въздушния пистолет, въпреки, че за притежанието на такова оръжие няма законови ограничения и регулации.

"Една от версиите на лицето е, че го е закупило от магазин с чужда лична карта, но това тепърва ще го установяваме", добави Чавдар Грошев.

Щетите по автобусите са за около 3000 лева, няма пострадали хора, съобщиха още от районната прокуратура в Пловдив. И обърнаха сериозно внимание на зачестилите опасни игри на малолетни и непълнолетни. Като припомниха и случая, при който две деца сложиха камъни на релсите на влака до гара Поповица.

"Ще направим всичко възможно това да не се превърне в тенденция, към родителите искам да направя едно обръщение, да възпитават децата си и да не оставят тази функция на прокуратурата и полицията", каза още Атанас Илиев, заместник районен прокурор на Пловдив.

По преценка на наблюдаващия прокурор по делото за стрелбата в Пловдив 16-годишният ученик може да бъде подведен под отговорност за повреждане на имущество или за хулиганство.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" в четвъртък: Какви са правата ни, ако мобилният оператор увеличи таксите?
"Денят започва" в четвъртък: Какви са правата ни, ако мобилният оператор увеличи таксите?
Коледен дух: БНТ в работилница за сладки
Коледен дух: БНТ в работилница за сладки