НОВИНИ

Няма подаване по газопровода Ямал от Русия към Европа

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:35, 22.12.2021
7675
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Подаването на природен газ от Русия към Германия е спряно за втори ден. Затова и цените на газа за европейския пазар преминаха исторически граници, но тенденция за спад няма.

От "Газпром" твърдят, че залежите на природен газ на Ямалския полуостров могат да стигнат за 100 години, дори и при увеличено търсене. Компанията настоява, че доставките ѝ на газ за Европа са съгласно заявките по съществуващите договори.

Само че от миналия петък "Газпром" започна да намалява резервациите за транзит по газопровода Ямал-Европа, който минава през Русия, Беларус, Полша и стига до Германия. В понеделник и днес резервации по схемата "ден за ден" изобщо не бяха направени.

А в същия петък, когато доставките започнаха да намаляват, започна запълването на втората тръба от газопровода "Северен поток 2", чиито старт чака одобрението на Германия и който е подложен на множество критики отвъд океана и в Европа. Преди седмица Полша отправи остри думи към проекта.

"Северен поток 2" е голяма грешка, защото той вече се превръща в средство за изнудване и налагане на диктат. Той помага на президента Путин да диктува цените на газа в цяла Европа", заяви Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша.

В края на ноември Владимир Путин договори с Александър Вучич доставки на газ от Русия за Сърбия на твърда цена 270 долара за хиляда кубически метра за следващите шест месеца. А през последното денонощие цената на газа за Европа счупи няколко исторически рекорда и се доближи до 2200 долара за хиляда кубически метра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен дух: БНТ в работилница за сладки
Коледен дух: БНТ в работилница за сладки
Равенство срещу Сампдория в последния мач на Рома за годината
Равенство срещу Сампдория в последния мач на Рома за годината