НОВИНИ

Белгия връща ограничения - затваря кина и театри

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
23:07, 22.12.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Белгия връща още ограничения заради новия вариант на коронавируса. Ще бъдат забранени повечето дейности на закрито, свързани със забавления.

Няма ограничения за събиранията за празниците, но властите съветват хората да бъдат внимателни. Правителството се надява, че мерките ще забавят разпространението на Омикрон и ще смекчат натиска върху болниците.

30% от новите случаи на коронавируса в Белгия са с новия му вариант. За сравнение в петък те са били едва 10 на сто. Заради бързото разпространение на Омикрон Белгия затваря кина, театри и концертни зали и повечето дейности на закрито.

Изключение се прави единствено за посещенията в музеи, библиотеки, фитнеси, а спортните състезания ще са без публика. В магазините може да се пазарува по двама, като децата не се вземат предвид.

"Ясно е, че има повод за безпокойство. Имаме неканен гост и това е вариантът Омикрон. Не знаем някои неща за този вариант. Има прекалено много несигурност. Но и малкото, което знаем, не е добра новина", заяви Александър Де Кро, министър-председател на Белгия.

Няма ограничения за броя на хората, които белгийците ще поканят у дома за празниците. Властите обаче съветват:

"Можем да празнуваме Коледа заедно, но нека да ви напомня да бъдете възможно най-внимателни. Трябва да ограничите броя на хората около масата. Не се събирайте на големи групи. Направете си тест, проветрявайте колкото се може повече помещенията. И пазете най-уязвимите", допълни Александър Де Кро.

Новите мерки влизат в сила в Белгия от неделя сутринта и ще се прилагат до 28 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Историческо постижение за ските ни - двама българи са с точки за Световната купа
Историческо постижение за ските ни - двама българи са с точки за Световната купа
Депутатите попълниха съставите на 24-те комисии
Депутатите попълниха съставите на 24-те комисии