НОВИНИ

Поредно дарение за българите в Албания

Сдобиха се с медицински контейнер със всичко нужно за ежедневни прегледи

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
21:33, 16.09.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Балкани
Слушай новината

Колко от жителите на областта Мала Преспа в Албания край Преспанското езеро, традиционно свързвана с българската история, се определят като българи, ще стане ясно след по-малко от месец, когато ще бъдат публикувани резултатите от националното преброяване в страната. За всички жители на село Глобочени от община Пустец в Мала Преспа независимо от самоопределението им фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски дари изцяло оборудван медицински контейнер със всичко нужно за ежедневни прегледи. По искане на общината бяха дарени и три копирни машини и 24 пейки.

Пътуваме към село Глобочени, намиращо се на брега на Преспанското езеро в Албания. Когато попиташ местните - говориш ли по "нашенски", отговорът е "да". А когато седнеш на маса с тях, никой никога не поръчва сам за себе си. Всичко сервирано е общо. Това е начин хората да бъдат заедно, да се чувстват общност и че така споделят един с друг. В Глобочени живеят около триста души. Повечето са възрастни хора, ежедневна медицинска грижа е много важна за тях.

"Отскоро кметът на село Глобочени е осигурил в селото да има ежедневно присъствие на медицинско лице, само че нямаше къде това медицинско лице да преглежда. Ето защо за нас е удоволствие, че успяхме да осигурим този медицински фургон", обясни Александър Петров от фондация "Българска Памет".

"Благодаря на д-р Милен Врабевски, че винаги се е опитвал да се отзове на нуждите на хората тук", каза Пали Колефски, кмет на община Пустец, Албания.

"Всеки ден хората ще могат да получават медицинска помощ от страна на дирекцията на медицинските центрове в община ПустецЯни Никола", добави заместник-кмет на община Пустец, Албания.

"В Преспа има 14 медицински сестри. Много ви благодарим, това е много добро нещо!", коментира гражданина Веско.

"Много е добро! -Ежедневно ще имате възможност да се преглеждате?! - Да, но няма работа за нас в Преспа", обясни Герман Малевски.

"Бих искал да използвам възможността да благодаря на фондация "Българска Памет" и лично на д-р Милен Врабевски, който за пореден път показва желание да помогне на този малко по-изостанал район в Албания, но който е дълбоко в сърцето на всеки от нас и е описан в много от нашите класически, бих казал, книги в българската литература, районът на Мала Преспа", разказа посланикът на България в Албания Ивайло Киров.

"По официални данни в Албания живеят седем хиляди българи. През октомври месец очакваме да излязат и по райони колко са, но процента, които ние смятаме, че са се декларирали като българи, е много висок и смятаме, че ще изненадаме много хора", коментира Софи Камели от фондация "Българска Памет".

Част от дарението за общината са и три мултифункционални копирни машини, както и 24 пейки. Ще запомним това село, ще запомним красивите му поддържани къщи.

Автор: Йордан Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 16.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 16.09.2024 г., 20:50 ч.