НОВИНИ

Новото нормално: Насилието - неизменна част от американската политика?

20% от американските граждани вярват, че именно с насилие страната ще бъде доведена до по-добро бъдеще

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:50, 16.09.2024
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Политическото насилие вече е "новото нормално" в Съединените щати. Статистиката е плашеща - 20% от американските граждани вярват, че именно с насилие страната ще бъде доведена до по-добро бъдеще. Хиляди - само за тази година, се оказаха заплахите за живота на американски законодатели. Кои са разделителните линии, които пораждат тази вълна?

снимка: БТА

Вероятно най-знаковият момент на политическо насилие в съвременната история на Съединените щати.
През последните години тонът в американското общество все повече се изостря. Разделението между привържениците на двете големи партии става все по-осезаемо, а разминаването между вижданията им изглежда като непреодолима пропаст. Не без участието на Тръмп, политическото говорене в Съединените щати стана по-агресивно отвсякога. И така на гърбовете на политиците беше поставена мишена.


7 ОКТОМВРИ 2020г.
Опит за отвличане на Гретчен Уитмър
През октомври 2020-а шестима членове на паравоенна крайнодясна организация правят заговор за отвличане на губернатора на Мичиган Гречен Уитмър. По-късно признават, че целта им е да разпалят гражданска война. Тогава демократката Уитмър беше обект на критики от страна на Тръмп, заради мерките срещу COVID-19, които въведе в щата.

6 ЯНУАРИ 2021г.
Щурмът на Капитолия
Шести януари остава в американската история като деня, в който отиващият си президент Доналд Тръмп отказва да признае победата на Джо Байдън и призовава своите симпатизанти "да опазят демокрацията". При щурма на Капитолия загиват петима души.

8 ЮНИ 2022г.
Опит за убийство на съдия Брет Кавана
Убийство заради планове за ограничаване правото на аборт и идеята да бъде облекчен режима за притежание на оръжие. Това планирал мъж, който причаквал пред дома му съдията от Върховния съд Брет Кавана.

28 ОКТОМВРИ 2022г.
Мъж нахлу в дома на Нанси Пелоси
Само няколко месеца по-късно в дома на тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси нахлува въоръжен с чук мъж. Пелоси не е там, но съпругът ѝ Пол е ранен при атаката.

13 ЮЛИ 2024г.
Опит за убийство на Доналд Тръмп
През юли тази година Доналд Тръмп се разминава на косъм от смъртта. Куршум профучава на милиметри от него и го ранява леко по главата. Републиканецът вдига юмрук и всички си задаваха въпроса - не спечели ли той току - що изборите. Малко вероятно е второто покушение да предизвика същата реакция - далеч от телевизионните камери и без да пострада, Тръмп трудно ще капитализира и този опит за убийство.

"Радвам се, че той е безопасност. Насилието няма място в Америка", заяви Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Но до вота остават 7 седмици, през които градусът на напрежението ще става все по-голям. Но статистиката вече говори за трайна тенденция.

ПОЛИТИЧЕСКОТО НАСИЛИЕ В САЩ

Според проучване на списание Тайм 34% от американците оправдават насилието срещу политици. Над 8000 са само за тази година заплахите, отправени срещу членове на Конгреса.

20% от пълнолетните вярват, че насилието ще подобри обстановката в страната. И може би не е изненада, че 40% от законодателите са заплашвани или атакувани през изминалите 9 месеца. Милиардерът Илън Мъск отново провокира с реакция, като попита защо няма опити за убийство на Байдън или Харис. Подтекстът му е, че именно политиците разпалват насилие и това се обръща като бумеранг срещу тях, който рискува един ден да нанесе и фатален удар.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти: Сега имаме нов формат на турнира и не е ясно какво ще стане
Карло Анчелоти: Сега имаме нов формат на турнира и не е ясно какво ще стане
От Беларус очакват МОК да отменят санкциите на техните спортисти
От Беларус очакват МОК да отменят санкциите на техните спортисти